Bu düzenleme, yatırımcıların risk ve getiri beklentilerini yeniden değerlendirmelerine neden olabilir.

Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymetlere Yönlendirme

Türk lirası ve Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulaması 31 Temmuz 2024'e kadar uzatıldı. Ayrıca, bu fonlardan elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı %10'dan %7.5'e düşürüldü. Bu, yatırımcıların TL cinsinden menkul kıymetlere olan ilgisini artırabilir.

Mevduat Hesaplarındaki Tevkifat Oranları

6 aya kadar vadeli hesaplarda uygulanan tevkifat oranı %15'ten %7.5'e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %12'den %5'e, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise %10'dan %2.5'e düşürüldü. Bu değişiklik, mevduat sahipleri ile yatırım fonu katılımcıları arasında dikkat çekici oldu ve finansal piyasalarda yapılan bu düzenlemelerin etkisi yakından izlenecek.

TİGEM'in safkan Arap tay satış tarihleri belirlendi TİGEM'in safkan Arap tay satış tarihleri belirlendi

Döviz ve Serbest Fonlarda Uygulanan Stopaj Oranları

Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve "döviz" ifadesi içeren fonlardan elde edilen gelirlerde ise stopaj oranı %10 olarak uygulanmaya devam edecektir. Bu farklılık, yatırımcıların fon tercihlerini etkileyebilir.

Devlet Tahvili ve Hazine Bonolarında Tevkifat Uygulamaları

Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için %0 tevkifat uygulaması da 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Bu geniş kapsamlı düzenlemeler, yatırımcıları daha fazla Türk lirası cinsinden yatırıma yönlendirmek ve yatırım çeşitliliğini artırmak amacıyla yapılmıştır. Finansal piyasalar üzerindeki etkileri, yatırım eğilimlerinde önemli değişiklikler yaratabilir.