Eskiden; çeki, kantar, okka, miskal, dirhem, kırat yanında ağırlık ölçü birimlerinden biri de Batman’mış.

Batman  (7,697 kg) ağırlık olarak yaklaşık sekiz kilo civarında kabul edilirmiş.

Batman genellikle kiloda ağır olan ürünleri tartmaya yararmış. Ancak her esnafta Batman’ı bulmak da mümkün değilmiş. Batman’ı olmayan çarşı esnafı da  Batman karşılığı olacak bir taşı seçer, onu tartar, sekiz kilo ağırlığına gelecek şekilde yontar, yontuğu o taşı da gerektiğinde Batman ağırlık birimi olarak kullanılırmış.

Antep’te günün birinde şiddetli bir yağmur ardından gelen sel esnafın dükkanlarını basmış,içeride ne var ne yok önüne katmış, almış götürmüş. 8 kiloluk (Batman) taş da selin götürdükleri arasındaymış.  Taş dere yatağındaki diğer çağıl taşları arasına karışmış, kaybolmuş gitmiş. Kaybolan taşın akıbetini merak edip soranlara taşın sahipleri de bulmadıkları taşı ifade etmek için” Batman çağıla karıştı” demişler.

Bu ifade halkın keskin zekasıyla zaman içinde; kargaşaya gelen, “sapla samanın” karıştığı, “at izinin it izine” karıştığı, “bey bellisiz, meydan ıssız” gibi deyimlerle ifade etmeye çalıştığımız günlük hayat içinde belirsizlik durumunu tarif etmek için kullanılmaya başlamışız.

Bugün de ; doğruyla eğriyi, samimiyle ikiyüzlüyü, çalışkanla tembeli, dürüstle düzenbazı, sahte ile gerçeğini, eskiyle yeniyi, değerliyle değersizi, iyiyle kötü ayırt etmekte zorlandığımız anlarda kullanır,  durumu "batman çağıla karıştı "deyip en kestirme yoldan izah etmeye çalışırız.

Ibrahim Alisinanoğlu-