Akıllı Aletler ve Giyilebilir Cihazlar Sporla İç İçe
Teknolojik gelişmeler artık üstel olarak ilerliyor. Bundan 20 sene önce, yeni bir teknoloji çıktığında onu sindirme şansımız daha fazlaydı artık neredeyse böyle bir lüksümüz yok. Teknoloji hayatımıza o kadar sızmış durumda ki artık akıllı aletler vücudumuzun da bir parçası haline geldi.
Giyilebilir cihazlar ile kendine daha iyi bakmayı aklına koymuş yeni nesil çok daha fazla veri topluyor ve hayatını buna göre şekillendirebiliyor. Dahası antrenmanlarda daha iyi performans göstermek, daha ileri hedefleri kovalamak üzere bu cihazlar sporcuların vazgeçilmez yardımcıları haline geliyor.
Bu yazıda, ele alacağımız teknolojik yenilikler aslında halihazırda kullanımda. İnsan bedeni ve spor faaliyetlerini bir araya getirmeleri açısından her coğrafyada popüler. Eskiden bilgisayarlar cep telefonuna sığdığında şaşırıyorduk. Artık telefonlar bu ufak akıllı cihazlara sığıyor. Telefonda ne yapıyorsak en azından bunun bildirimlerini giyilebilir cihazlarda görüntülüyoruz. Mesela borsa ve seçenekleriyle telefona indirilen veriler sayesinde bu işten para kazananlar bir saniye bile piyasadaki güncellemeleri kaçırmadan hayatlarına devam edebiliyorlar.
Giyilebilir Cihazlar: Spor Performansını İleri Taşıyor
Giyilebilir cihazlar pazarı sporda kullanılan aletler arasında yer alarak özellikle son 5 yılda inanılmaz bir yol ve büyüme kat etti. Pazardaki sirkülasyon öyle bir boyuta geldi ki Statista.com'un verilerine göre, küresel çapta bu cihazların alımının ve satışının yapıldığı pazar 2023 yılında 533.7 milyon doları aştı.
2027 yılına gelene kadar pazar payının bir milyar dolara ulaşması bekleniyor. Cihazların sporcular ve son kullanıcılar arasında bu kadar rağbet görmesinin elbette farklı sebepleri var. Özellikle yaşam tarzı olarak artık insanların çok daha iyi gözlemlemesine ve kişiye özel gelişmeleri daha çabuk benimsemelerine sebep oluyor.
Peki, akıllı giyilebilir cihazlar sporculara nasıl fayda sağlıyor?
- Fitness Takip Cihazları: Sporda kullanılan teknolojik aletler arasında başta gelen bu cihazlar gün içinde ne kadar adım attığınız, dışarıda spor yaparken kat edilen mesafeyle beraber yakılan kaloriyi takip etmeye olanak veriyor. Bazı cihazlar uyku düzenini de veriye alıyor.
- Akıllı Saatler: GPS özelliği sayesinde koşu rotalarını takip etmek bu cihazlarla mümkün. Rotayı kat ederken sporcunun kalp atış hızı, temposu, stres seviyesi gibi önemli fiziksel ölçütleri de hesaplıyor.
- Sporcu Kulaklıkları: İşitsel olarak motive olan biriyseniz, spor yaparken müzik dinlemenize olanak veren kulaklıklar aynı zamanda antrenman verilerini de toplayıp sesli olarak iletebiliyorlar.
Akıllı Giyilebilir Cihazların Kullanım Alanları
Giyilebilir teknoloji hakkında çokça komplo teorisi olduğunu mutlaka okumuşsunuzdur. Fakat bunlara aldırış etmeden hayatı kolaylaştırdığı alanlar ve bu cihazlara olan aşinalığımız giderek artıyor. Böylece gelişmeleri daha az endişe verici olarak niteliyoruz. Bu cihazların kullanım alanları gerçekten giderek artıyor. Kısaca farklı alanlara göz atalım:
Spor ve Fiziksel Yaşam
Mesela Amerika’da faaliyet gösteren sigorta firmaları özellikle fiziksel verileri gösteren, toplayan ve depolayan kullanımını teşvik ediyor. Bu cihazlar sayesinde insanların aktivite seviyelerini, uyku düzenlerini ve diğer sağlık verilerini takip etmenin daha kolay olduğunu sonuç olarak önceden tedbir almaya yönlendirdiğini savunuyorlar. Haliyle önceden sağlık tedbiri almak, geç kalmaktan çok daha iyi ve daha az masraflı.
Finansal Erişim
NFC teknolojisiyle kullanılan giyilebilir cihazlar temassız ödemeyi mümkün kılarken şifreli geçişlerde de daha üstün özellikler sağlıyor. Böylece, bir restoran ya da cafede ödeme için sıra beklemek tarihe karışabilir. Bu tür giyilebilir teknolojiler ve getirdikleri faydalar Hindistan gibi kalabalık ülkelerde rahatlıkla sorunlara çözüm oluyor.
Diğer bir örnek ise Brezilya.
- Hindistan: NFC çipli giyilebilir cihazlar, Hindistan'da temassız ödemeyi mümkün kılıyor. Bu, özellikle bankasız nüfus için faydalıdır ve finansal erişim ile temel hizmetlere daha kolay erişim sağlar.
- Brezilya: Brezilya'nın favelaları yani kırsal kesimleri dahil olmak üzere giyilebilir ödeme çözümlerinde bir artış yaşanıyor. Nakde olan bağımlılığı ortadan kaldırması açısından da ilginç sonuçlar doğuracağa benziyor.
Güvenlik ve Emniyet:
Japonya'daki yaşlı vatandaşlar, düşme algılama özelliğine sahip giyilebilir cihazlar takıyor. Bu cihazlar, düşme durumunda acil servislere uyarı gönderebiliyor. Güney Afrika'da bu cihazlar iş güvenliği alanında sıklıkla kullanılıyor.
Komşumuz Azerbaycan da giyilebilir teknolojiler ve sporda fitness takip cihazları ile oldukça cesur ve istekli. Spor ve sağlık alanında giyilebilir teknoloji kullanımına rastlıyoruz. Konuyla ilgili 11 Temmuz’da büyük bir etkinlik var. Araç Teknolojileri, Mobil ve Giyilebilir Teknolojiler Uluslararası Konferansı Bakü’de gerçekleştirilecek.
Geleceğe Bir Bakış
Artık üzerimize geçirdiğimiz bir t-shirt kadar doğal karşıladığımız bu teknolojilerin yerinde saymayacağı aşikar. Yine de sunduğu rahatlık yanında akilli saatler zararlimi gibi onlarca soruyu da beraberinde getiriyor.
Yakın gelecekte artık bunları vücuda implant olarak kullanmak mümkün hale gelecek olsa da o vakte kadar hala giyilebilir teknolojilerin ölçüm mekanizmalarının çok da güvenli olmadığını akılda tutmak gerekir. Bu verilere her zaman yüzde yüz güvenmek doğru değil.
Mutlaka sağlık verilerini kendi doktorunuza danışarak kontrol ettirmeli ve gerekli önlemleri almalısınız. Giyilebilir teknoloji bu konuda size referans olsa da tedavi sunmuyor.