Birkaç yıl önce 200-300 bin TL'ye satılan evler, şu anda neredeyse aylık 100 bin TL'ye kiraya veriliyor. Bu durum, kiracıları ev arkadaşı aramak zorunda bırakıyor. Kiraların yükselmesiyle birlikte 'paylaşımlı ev' kavramı hayatımıza girdi, kiracılar da kendilerine uygun ev arkadaşı arayışına girdi. İlan sitelerindeki kiralık oda ilanları artarken, Kadıköy'de bir odanın aylık kira bedeli 10 bin 500 TL'ye kadar çıktı.
Ev kira fiyatları her geçen gün artmaya devam ediyor. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından kira fiyatları da yükseldi. Özellikle İstanbul'da kira fiyatlarındaki fahiş artışlar, küçük şehirlere göçü hızlandırdı. İstanbul'dan ayrılamayanlar ise yüksek kira fiyatları nedeniyle çözüm arayışına girdi. Bazı semtlerde son üç yılda yüzde 1000'e varan kira artışları, kiracıları ev arkadaşı aramaya itti. Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar gibi ilçelerde kiralık oda ilanları yaygınlaşırken, bu odaların fiyatları da cep yakıyor. Son olarak Kadıköy'de bir odanın aylık kira bedeli 10 bin 500 TL olarak belirlendi.
Ekonomist Hikmet Baydar, uzun süreli reel getirilerin altında bir faiz sürecinde insanların konutlara yöneldiğini belirtti. Ancak inşaat maliyetlerindeki artış ve döviz kurlarındaki yükseliş, konut maliyetlerini olumsuz etkiledi. Baydar, "Bir kartelleşme oluştu. Bölgesel, yüklü miktarda. 5 binden fazla evi olan insanlar var. Konut kiralarındaki artışa devletin müdahale etmesini ben doğru bulmuyorum. Ama bunun sorumlusu kim ona bir bakalım" dedi.
İstanbul'da kiralık oda ilanlarına dikkat çeken bir emlakçı, özellikle Moda gibi deniz manzaralı bölgelerde kiraların yüksek olduğunu belirtti. Daha önce 100 bin TL'ye ev veya hatta araba almanın mümkün olduğu bir dönemden, şu anda on binlerce lira karşılığında sadece bir ay konut kiralamak mümkün. Türkiye'de konut kiralarındaki artış dünya ortalamalarının üzerinde seyrediyor.
İstanbul'da kira sorununun çözümsüz bir hal aldığını ifade eden Hikmet Baydar, "Bu yüzden ben konut satış rakamlarına bakıyorum. İnsanların kredi ile ev alacak hali yok. Ücretler, özellikle sigorta bacağında, artırıldı. Sigortalı çalışanlar ve emekliler, artık ev almak için hazır parası olmadığında bu hayali kuramıyorlar. Bu bir dram, bir sıkıntı..." şeklinde konuştu.
Kira fiyatlarında yaşanan artışın birkaç yıl daha devam etmesi durumunda, içerde yaşanan kaos olasılığının artabileceği uyarısını yapan Baydar, "Türkiye'de yaşayan ortalama bir vatandaşın, ücretlinin ev alabilmesi hayal olmamalı. Bu noktaya geldiysek, içeride kaos oluşabilme ihtimali arttı" şeklinde değerlendirmede bulundu.