2024 yılının başında yapılan yüzde 49,11 oranındaki zamla maaşı 17.002 TL'ye yükselen asgari ücretliler, bir yılın ardından yeni zam beklentilerini yakından takip ediyor. Özellikle 2024'te ikinci bir zam yapılmaması, Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun gerçekleştireceği görüşmelere olan ilgiyi artırıyor. Yapılacak zammın enflasyonun üzerinde olması beklentisi ise gündemdeki yerini koruyor.

Asgari Ücret Zammı Beklentileri Yükseliyor

Ekonomistler, asgari ücretle ilgili analizlerine devam ederken, zam oranının enflasyonla paralel olması bekleniyor. Uzman ekonomist Muhammet Bayram, 6 aylık enflasyonun asgari ücreti büyük ölçüde etkilemeyeceğini belirtti. Temmuz ve ağustos aylarında kaydedilen enflasyon oranları sırasıyla %3.23 ve %2.47 olarak açıklandı. 2 Ekim’de açıklanacak Eylül ayı enflasyonu ile birlikte 3 aylık enflasyon farkı da ortaya çıkacak. Bayram, önümüzdeki dört ayda enflasyonun aylık %2.5 civarında seyretmesi durumunda, son 6 aylık enflasyonun %15 ila %17,5 arasında olabileceğini ifade etti.

Asgari Ücret Zammında Yüzde 40 Formülü Gündemde

Bayram, asgari ücret zammında enflasyon farkının dikkate alınmasının gerektiğini belirterek, "Önceki dönemlerde enflasyon farkı verilmişti, ancak bu dönem verilmedi. Gelecek dönem enflasyonu göz önüne alınarak bir düzenleme yapılması gerekecek ve bu da yüzde 40 civarında bir artış anlamına gelebilir" dedi.

Kredi kartı borcu olana duyuru! Kredi kartı borcu olana duyuru!

İşsizliğe Etkisi Tartışılıyor

Bayram, asgari ücret artışının işsizliği artıracağı yönündeki endişelere de değinerek, asgari ücret artışının geçmişte işsizliği tetiklemediğini vurguladı. Yüksek faiz ortamına rağmen Türkiye'nin düşük işsizlik oranlarına sahip olduğunu söyleyen Bayram, önümüzdeki yıllarda da bu durumun devam edeceğini öngördü.

Kesin Zam Oranı Aralık Ayında Belirlenecek

Ekonomistlerin tahminlerine göre, asgari ücrete yüzde 40 civarında bir zam yapılması bekleniyor. Ancak kesin rakam, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı görüşmeler sonucunda netleşecek.

Kaynak: Haber Merkezi