Aşure Günü ya da Aşura Günü, hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem'in onuncu gününe denk gelir. İslam inancına göre bu günde pek çok önemli olayın yaşandığına inanılır ve bu gün manevi açıdan büyük bir öneme sahiptir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Hicri takvimin önemli günlerinden biri olan Aşure Günü’nün, 2025 yılında 5 Temmuz Cumartesi günü idrak edileceğini açıkladı. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ise 26 Haziran 2025 Perşembe günü başlayacak.
Aşure Gününün İslam Kültüründeki Yeri
Aşure Günü, İslam tarihinde pek çok mühim olayın gerçekleştiği gün olarak kabul görür. Bu özel günde oruç tutmak, aşure tatlısı hazırlayarak çevreyle paylaşmak geleneksel ibadetler arasında yer alır.
Aşure Sözcüğünün Kökeni
Aşure ya da Aşura kelimesi, Arapça'da "on" anlamına gelen “aşara” kökünden türetilmiştir. Bu kelimenin, Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu da düşünülmektedir.
Aşure Günüyle İlgili Rivayet Edilen Olaylar
Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan bazı dini olaylar şu şekildedir: Hz. Âdem’in günahına ettiği tövbenin kabul edilmesi, Hz. İdris’in canlı olarak göğe yükseltilmesi, Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması, Hz. İbrahim’in ateşten zarar görmemesi, Hz. Yakup’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması, Hz. Eyyub’un hastalıklarından şifa bulması, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’den geçerek İsrailoğulları’nı Firavun’un zulmünden kurtarması, Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması ve Hz. İsa’nın doğumu ile göğe yükseltilmesi.