Baharın müjdecisi olan Nevruz 2025 için geri sayım başladı. İlkbahar ekinoksu ile aynı tarihte kutlanan Nevruz, binlerce yıldır özellikle Türk dünyasında büyük ilgi görüyor. Doğanın uyanışı ve havaların ısınmasıyla birlikte, Nevruz'un tarihi ve kutlama gelenekleri hakkında araştırmalar artmış durumda.

Her Gün Makyaj Yapmak Cilde Zarar Verir mi? Her Gün Makyaj Yapmak Cilde Zarar Verir mi?

Nevruz Ne Zaman Gerçekleşiyor?

2025'te Nevruz, 21 Mart Cuma günü kutlanacak. Nevruz her yıl bu tarihte kutlanmasının sebebi, güneşin 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha fazla ışık ve ısı vermesi, sonra ise bu dengenin 21 Mart’ta eşitlenmesiyle kuzey yarımküreye kaymasıdır.

Nevruz Nedir?

Nevruz, kışın son bulup doğanın baharla yeniden uyanmasını simgeler. Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, toplumsal dayanışma, yardımlaşma ve birlikteliği teşvik eden anlamlar taşır. Çin kaynaklarında, MÖ 3. yüzyılda Hunların bahar şenlikleri düzenlediği belirtilmektedir. Ayrıca Türkler için Nevruz, Ergenekon'dan çıkış günü olarak kabul edilir. "Yeni gün" anlamına gelen bu günde, doğanın canlanmasıyla yeni bir yılın başladığına ve bolluk, bereket, yardımlaşma ile geçirilen bir yılın tüm yıl boyunca devam edeceğine inanılır.

Nevruz Bayramı Geleneği ve Ritüelleri

Orta Asya, Anadolu ve İran gibi bölgelerde yoğun şekilde kutlanan Nevruz'un gelenekleri, asırlardır nesilden nesile aktarılmaktadır. Eski yılın bitişi ve yeni yılın başlangıcını simgeleyen Nevruz'da, günahlarından arınmak isteyenler ateşten atlar. Suya girmek ve sudan atlamak da arınma ritüellerindendir. Ateş ve sudan atlamak, tüm Nevruz kutlamalarındaki ortak geleneklerden biridir. Ayrıca eşyalar tütsülenir ve hayvanlar ateş arasından geçirilir, bu da eşyaların ve hayvanların ruhlarını arındırma amacı taşır.

Nevruz Sofrası ve Semeni Geleneği

Nevruz’da "Nevruz sofrası" kurulur ve bu sofrada 7 çeşit yemek yer alır. Zengin sofra, yılın bolluk ve bereket içinde geçmesi dileğiyle hazırlanır ve herkes her yemekten yiyerek bu rahatlığı temenni eder. Ayrıca "Semeni" geleneği de yaşatılmaktadır. Nevruz öncesi arpa ve buğday çimlendirilir ve sofralara konur, bu da tarımda bereketli bir yıl dilemek amacıyla yapılır.

Kaynak: Haber Merkezi