Hazine ve Maliye Bakanlığı, kaçak akaryakıt kullanımını önlemek amacıyla Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) uygulamasını hayata geçiriyor. Resmi Gazete'de 5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan yeni yönetmelikle, ticari amaçla kullanılan ve akaryakıt giderlerini muhasebe kayıtlarına işleyen araçlara TTS takılması zorunlu hale geldi. Bu kapsamda, toplam 20 milyon aracın sisteme dahil edilmesi öngörülüyor. İlk aşamada 15 milyon araç sisteme dahil olacakken, ticari araç sahipleri bu sistemleri utts.gov.tr üzerinden belirlenen yetkili servislerden temin edip montaj yaptıracaklar.
TTS Takmayan Araçlar Akaryakıt Alamayacak
Her araca montaj için 2.172 TL ödenecek. Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, 2025 yılı itibarıyla TTS takmayan araçlar akaryakıt istasyonlarından yakıt alamayacak. Uygulamanın toplamda 43 milyar 440 milyon TL gelir getirmesi bekleniyor. Ek olarak, 8 bin akaryakıt istasyonuna yerleştirilecek cihazların maliyeti ise 5 milyar TL olarak hesaplanıyor.
Bu düzenleme, 1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkacak tüm yeni araçları da kapsayacak şekilde genişletilecek.
CHP’den Eleştiri
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz bu uygulamayı eleştirdi. Yavuzyılmaz, "Aracına bu sistemi taktıracak vatandaş araç başına 2 bin 172 lira ödeyecek ve toplam tutar 43 milyar 440 milyon lirayı bulacak. 8 bin akaryakıt istasyonu da sistemin karşılığını kurmak için 5 milyar lira harcayacak. Toplamda 48.5 milyar liralık yeni bir masraf çıkacak. Halen farklı istasyonlar tarafından kullanılan taşıt tanıma sistemleri zaten var. Bunlar birbirine entegre edilse vatandaş da masraftan kurtulur. Bu cihazlar çöpe atılıp, yeniden sistem kuruluyor. Vatandaş ve akaryakıt firmalarına yeni bir masraf olacak," dedi.