Cerrahi müdahale olmadan 52 yaşındaki hastayı 3 ayda fizyoterapi ile tedavi ederek yürümesini sağlayan Gaziantep Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü Öğretim Üyesi ve Uzman Fizyoterapist Abdullah Bağlı, hastasının durumu ve tedavi sürecini ÇGD Şube Başkanı ve Doğuş Gazetesi Genel Yayın Müdürü Aslı Emektar’a anlattı.

28 yıldır Almanya’da yaşayan ve sağlık sorunlarına çözüm bulamayan 52 yaşındaki Dilek Altınocağı soluğu ülkesinde dönerek Gaziantep’te aldı. Araştırmaları sonucu Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uzman Fizyoterapist Abdullah Bağlı’ya rastlayan Altınocağı şifayı Gaziantep’te buldu. Uzman Fizyoterapist Bağlı, tedaviye dair yaşananları Gaziantep Doğuş Gazetesi Genel Yayın Müdürü Aslı Emektar’a anlattı.

"EVDE YATALAK HALDEYDİ”

Hastanın Gaziantep’e döndüğü aşamada evde yatalak halde kaldığını ve tedavi için kliniğe dahi gelemeyecek durumda olduğunu belirten Uzman Fizyoterapist Abdullah Bağlı, “Hastanın tedavi sürecine başlamak üzere evine gittiğimiz anda hasta lavaboda yığılmış bir haldeydi. Biz 3-4 kişi hastamızı yatağa taşıyarak götürdük. Hastada, Lenfödem denilen halk arasında fil bacak hastalığı dediğimiz durum mevcuttu. Bacakları çok şişmiş bir vaziyetteydi ve hastanın hareketini engelliyordu. Hem egzersizler üzerine çalıştık hem de lenfödeme yönelik tedaviler gerçekleştirdik” dedi.

Dilek Altınocağı’nın tedavi öncesine ilişkin açıklamalarda bulunan Bağlı, “Hastamızda çok büyük derecede nefes alıp verme problemleri vardı, nefes nefese kalıyordu bundan kaynaklı solunum egzersizleri de çalışmaya özen gösterdik. Şu an solunum ile ilgili bir sorunu yok. Tedaviye ilk başladığımızda ayakta desteksiz duramıyordu, tekerlekli sandalyesine tutunarak dahi zor duruyordu şu anda ise kendisi kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde yürüyebiliyor. Yataktan kalkarak istediği şekilde kendi bakımını üstlenebiliyor” cümleleri ile durumu aktardı.

3 AYDA BÜYÜK BAŞARI

Uzman Fizyoterapist Bağlı, hastasını yeniden yürütebilmek adına uyguladıkları tedavi yöntemlerini, “İlk aşamada yatak içi egzersizler yaptık ve bacaktaki lenfödemiye yönelik lenf drenaj teknikleri uyguladık. Hastamızın hareket kabiliyetini biraz daha arttıktan sonra yatak kenarına aldık. Yatak kenarına bazı denge eğitimleri, oturma dengesi, otururken ayağa kalkmasına yönelik çalıştık. Bunu atlattıktan ve hasta ayakta dengesini sağlayabildikten sonra yerinde adım sayma aşamalarına geçtik” diye konuştu.

Normal süreçlerde tedavi süresinin 6 ay ve daha uzun bir süre olduğunu belirten Bağlı, “Hastamız oldukça azimli. Normal bir hastada 6 ay gibi bir sürede gelebileceğimiz noktaya biz Dilek hanımla 3 ay gibi bir zamanda geldik. Şu an Dilek hanım 3 dakika boyunca kendi ayakları üzerinde dengede durabiliyor bu onun durumunda çok önemli bir adım” dedi.

TÜRKİYE’DE FİZYOTERAPİ KALİTELİ GELİŞİYOR

Cerrahi bir müdahale olmadan fizyoterapinin felç geçirmiş hasta Dilek Altınocağı için çözüm olduğunu kaydeden Bağlı, “Hastamız tedaviye gelmeden ve bu rahatsızlıklara sahip olmadan öncesinde bir felç getirmiş ondan dolayı tedavimiz biraz daha yavaş ilerliyor. Hasta bize geldiğinde halk arasındaki tabiriyle yatalaktı, tamamen yatağa bağlı bir vaziyetteydi. Felç getirdikten sonra ise düzgün bir tedavi alamamış ve gittikçe gerilemiş ve en son Türkiye’ye geldiğinde yataktan çıkacak durumda değildi. Biz Dilek hanımın tedavisine 17 Kasım’da başladık bir buçuk aylık süreçte geldiğimiz noktadan hem hastamız hem de bizler memnunuz” şeklinde konuştu.

“BAŞKA BİR TEDAVİYE GEREK KALMAYACAK”

Bağlı, “Hastamızın bize sürekli söylediği şey şu; ‘Almanya’da gitmedik doktor, gitmedik terapist kalmadı. Türkiye’de ki fizik tedavi emek olarak çok kaliteli’ cümleleri oldu. Yurtdışında birebir insan gücü çok pahalı ve 1 saatlik seans için hastaların o ücrete ulaşabilmeleri zor ve Türkiye’de ki kadar kaliteli bir hizmet verilmiyor. Hastamız da Almanya’da pek çok yere gitmiş ve sonuç alamamış. 6 ay önce felç geçirmiş ama sonuç alamadığı için kendisi Türkiye’de bu işi araştırmak istemiş ve sosyal medya üzerinden beni bulmuş ve tedavisine başladık. Tahminimce Şubat ayının sonları Mart ayının başlarına doğru tedavisini bitirip kendisini Almanya’ya uğurlayacağız. Tedavimizden sonra da hastamıza egzersizler ve uygulamalar göstereceğiz kendi başına bunları uyguladığı takdirde hiçbir şekilde tekrardan başka bir tedaviye gerek kalmayacak” açıklamalarında bulundu.