80 milyon etkisi altında! Sinsi sinsi ilerliyor, bir anda kör ediyor!

Yıllardır var olan hayatı bir anda değiştiren ve sinsice vücuda yerleşen o hastalık 10-16 Mart Dünya Glokom haftası nedeniyle yeniden gündeme geldi.

Bazı hastalıklar ortaya çıkarken vücut tarafından farklı tepkimelerle fark edilebiliyor. Günlük hayatta işlerin rutinini aksıyor. Kişi kendini, yorgun, halsiz hissediyor ya da eski enerjisinde bulamıyor. Hastalıkların vücuda yerleşmeye başladığı anda ortaya çıkan bu belirtiler çok çabuk önlem alabilmeyi sağlıyor. Ancak her hastalık için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Dünyada körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan Glokom 80 milyonu aşkın hastası bulunan bir rahatsızlıktır. Göz içinde artan basıncın görme sinirlerine hasar vermesi ile ortaya çıkan bu göz hastalığı daha çok 40 yaşından sonra görülür.

Bazı hallerde doğumda, gençlik döneminde veya çocukluk yıllarında da görülmüştür. Gözün önünde kornea tabakasına giren ışığın retine tabakası tarafından algılanması ve beyne iletilmesi görevini üstlenir. Görme siniri göz içi basınçtan kaynaklı olarak hasara uğradığında işlevini yitirir.

Glokom Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Göz içindeki Aköz Humor adı verilen sıvının artması göz içi basıncı doğal olarak yükseltiyor. Bu durum görme siniri üzerinde baskı oluşturarak hasara sebep olabiliyor. Hastalığın en kötü yanı ise başlangıçta hiçbir şekilde bu belirtileri fark edilmiyor. Ağrısız şekilde sinsi sinsi vücutta ilerleyen bu hastalık zamanla görme alanında bulanıklık, göz ve baş ağrısı gibi farklı belirtileri ortaya çıkarabiliyor.

Erken dönemde teşhis ve tedavi konduğunda atlatılabilen Glokom hastalığı ileri seviye kalıcı görme bozukluğuna da yol açabiliyor. Başlangıçta kendini fark ettirmeyen bu hastalık zamanla ortamdaki ışıktan rahatsız olma hissi, Kornea tabakasında bulanıklık ve renkleri net seçememe gibi belirtileri ile ayırt edilebilir.

2 Askeri Helikopter Çarpıştı! Çok Sayıda Ölü Var… 2 Askeri Helikopter Çarpıştı! Çok Sayıda Ölü Var…

Glokom Küçük Yaş Seviyesinde Görülür mü?

Bu hastalık bazı durumlarda genetik olarak çocukta gözlemlenebilir. Kortizon tedavisi gören bir kişi, diyabet hastası, yüksek kan basıncına sahip kişinin Glokoma yakalanma riski daha yüksektir. Anne karnındaki bebek göz içi sıvısını göz dışına taşıyan kanallar tam gelişmediği için göz tansiyonu riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu durumda bebek bu eksiklikle birlikte dünyaya gelir.