Açıklanan destekler, toplamda 20 bin ağır ve orta hasarlı binanın bulunduğu Gaziantep’te, hak sahiplerini memnun etmedi. Desteklerden faydalanılması için öne sürülen zemin+4 kat şartının yüksek katlı yapılaşmanın olduğu yapılarda talepleri karşılamayacağını kaydeden hak sahipleri, kararın gözden geçirilmesi isteğinde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında Pazar günü yapılacak toplantıda, zemin+4 kat şartı ile ilgili karar alınması bekleniyor.
7452 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanunun Ek 1 inci Maddesi Kapsamında Yapılacak Yeni Yapıların Bulunduğu Parsellerin Maliki Olan Gerçek veya Tüzel Kişilere Hibe ve Yapım Kredisi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
10 YIL VADELİ FAİZSİZ KREDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, iş yeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak. Hibe yardımı ise, nakdi olarak konut için 750 bin TL, iş yeri için 400 bin TL'ye kadar yapılacak. Krediler 2 yıl geri ödemesiz, on yıl vadeli olarak faizsiz kullanılacak.
KREDİ VE HİBE ORANI ARTIRILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, paylaşımında, "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdık. Konutlar için 750 bin lira kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin lira hibe, 1 milyon lira kredi, iş yerleri için 400 bin lira hibe, 400 bin lira kredi vereceğiz. Deprem bölgesinde ev ve iş yerlerini yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.
GTO’DA YERİNDE DÖNÜŞÜM KONUŞULDU
Afetzedelere yönelik desteklerin belli olmasının ardından gözler, 14 bin 600 ağır hasarlı ve 6 bin orta hasarlı binanın bulunduğu Gaziantep’e çevrildi. Kentte 27 Eylül tarihinde Gaziantep Ticaret Odası ev sahipliğinde Orta ve Ağır Hasarlı Binaların Yerinde Dönüşüm Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirilmişti. toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, Yerinde Dönüşüm ile ilgili bir sunum yapmış, vatandaşların sorularını yanıtlamıştı.
ZEMİN+4 KAT ŞARTI VATANDAŞI TEDİRGİN EDİYOR
Vatandaşlardan gelen en kritik sorular ise Bakanlığında Zemin+4 kat şartı, hibe desteği ve kredi oranı ile ilgili olmuştu. Orta ve ağır hasarlı binalarda ikamet eden vatandaşlar, zemin+4 kat şartının yüksek yapılaşmanın olduğu alanlarda uygulanamayacağını ve bu şarta uymayan hak sahiplerinin destekten faydalanamayacağını belirtmişti.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde zemin+4 şartının yer almadığı görüldü.
BAKANLIKTA KONUŞULACAK
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ilişkin Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, vatandaşların hibe ve kredi destek miktarı ile ilgili endişelerinin karşılandığını, zemin etüd bedeli ile birlikte toplamda 1 milyon 540 bin TL destek sunulduğu kaydedildi. Zemin+4 kararı ile ilgili ise Pazar günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Başkanlığında bir toplantı yapılacağı ve söz konusu şartın esnetilmesi ile ilgili görüşmeler yapılacağı kaydedildi. AYHAN DUMAN