Mersin’de meydana gelen silahlı kavgada Ahmet Türk’ün torunu Hüseyin Rehber Türk hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Olay, gece saatlerinde merkez Akdeniz ilçesi Müfide İlhan Mahallesi Turgut Özal Bulvarı D-400 karayolunda bulunan Serbest Bölge Köprülü kavşağının altında meydana geldi. İddiaya göre, bir mekanda bulunan iki grup arasında tartışma çıktı.

Mekan çıkışında birbirlerini takip eden iki gruptan 9 kişi köprü altında silahla kavga çıkardı. Çıkan kavgada 3 kişi yaralandı. Yaralılar olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Hastanede yapılan tüm müdahaleye rağmen yaralılardan 29 yaşındaki Hüseyin Rehber Türk hayatını kaybetti.

Polis olayla ilgili 6 şüpheliyi gözaltına aldı, 2 tane silah ele geçirdi. Öte yandan, olayda hayatını kaybeden Türk’ün, önceki ay görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün üvey torunu, geçmiş dönemlerde Mersin Akdeniz Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Fazıl Türk’ün de yeğeni olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

İçişleri Bakanlığı, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atadı. Belediye Başkanı Ahmet Türk, görevden alınmıştı.

Ahmet Türk Kim?

Ahmet Türk, 2 Temmuz 1942'de Mardin'in Derik ilçesinde dünyaya geldi. Türkiye'nin önde gelen Kürt siyasetçilerinden biri olan Türk, uzun yıllar süren siyasi kariyerinde Kürt meselesine barışçıl çözüm arayışı ve insan hakları savunusuyla tanınmıştır. Türkiye'nin demokrasi ve özgürlük mücadelesinde önemli bir figürdür.

Siyaset hayatına 1966'da Türkiye İşçi Partisi'ne katılarak adım atan Ahmet Türk, 1973'te Demokratik Parti'den Mardin milletvekili seçildi ve TBMM'ye girdi. Bu dönemde Kürt nüfusu hakkında çalışmalar yapmaya başladı. Türk, siyasi kariyerinde Kürt sorununa barışçıl çözüm önerileri ve insan hakları konusunda güçlü bir duruş sergileyerek önemli bir siyasetçi olarak öne çıktı.

21 İlde DEAŞ’a Dev Operasyon! 21 İlde DEAŞ’a Dev Operasyon!

Sonraki yıllarda, Ahmet Türk Halkın Emek Partisi (HEP), Demokrasi Partisi (DEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) gibi siyasi oluşumlarda aktif olarak yer aldı. 1990’larda Kürt siyasi hareketini temsil eden DEP’te önemli görevler üstlendi. Ancak, DEP'in kapatılmasının ardından, Türk siyasi yasaklarla ve dava süreçleriyle karşı karşıya kaldı. 2005'te kurulan DTP'nin eş genel başkanlığını üstlendi fakat parti kapatıldı ve Türk, HDP’de siyasete devam etti.

Kaynak: İHA