Eylül ayının Dünya Alzheimer Ayı olduğuna dikkat çeken Gaziantep Medical Point Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Figen Şensoy, Alzheimer hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Şensoy, Alzheimer hastalığının en büyük risk faktörünün yaş olduğunu belirterek, 65 yaş üstü bireylerde hastalığın daha sık görüldüğünü vurguladı.

Alzheimer’ın hafızayı, davranışları, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri etkileyerek günlük yaşam aktivitelerine engel olacak düzeyde gerilemeye neden olduğunu ifade eden Dr. Şensoy, hastalığın en sık görülen bunama nedeni olduğunu ancak tek neden olmadığını da sözlerine ekledi. Beyin damar hastalıkları, Parkinson hastalığı, enfeksiyonlar ve sistemik hastalıkların da demansa yol açabileceğini belirtti.

Dr. Şensoy, Alzheimer'ın belirtilerini üç ana başlık altında topladı:

Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer? Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer?
  1. Zihinsel İşlevlerde Bozulma: Belirgin unutkanlık, aynı olayları tekrar tekrar anlatma, kelime bulma ve anlama güçlükleri, dikkat ve konsantrasyon sorunları, yer ve zaman yöneliminde bozulma.
  2. Davranışsal Belirtiler: Kişilik değişiklikleri, içe kapanma, ilgi azalması, huzursuzluk, halüsinasyonlar, uyku bozuklukları, uygunsuz davranışlar.
  3. Günlük Yaşam İşlevlerinde Bozulma: Para hesaplama zorlukları, kişisel bakımda zorluklar, yemek yapma ve yemek yeme gibi temel işlevlerde bozulma.

Alzheimer hastalığının teşhisinde detaylı hasta öyküsünün önemini vurgulayan Dr. Şensoy, tanının beynin görüntüleme yöntemleri ve nöropsikolojik testler ile konduğunu belirtti. Erken tanının tedavi etkinliğini artırabileceğini ifade eden Dr. Şensoy, hastalığın tedavisinde erken dönemde başlanmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ