"Anadolu Basını Çözüm Yolunda" toplantılarının ilk oturumu, Anadolu Basın Birliği (ABB) organizasyonuyla Samsun'da gerçekleşti. Toplantı, bölgedeki basın temsilcilerinin karşılaştıkları sorunları ele almak üzere düzenlendi. Önemli isimlerin katılımıyla dikkat çeken bu etkinlikte, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Salıpazarı Belediye Başkanı Refaettin Karaca, CHP İl Başkanı Mehmet Özdağ, 19 Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebubekir Ayrancı, ABB Genel Başkanı M.Bora Zor, ABB Genel Merkez Yöneticileri, yerel gazeteciler ve STK temsilcileri yer aldı.

Ağır Kriterler Getirildi

Toplantıda konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Anadolu Basını’na Avrupa’nın çok üzerinde ağır kriterler getirildiğini belirterek, “ Ancak sosyal ve finansal imkanları aynı adaletle sağlanmıyor. Evrensel kriterleri, şu kadar personel  çalıştıracaksınız, şu kadar tıklama alacaksınız şeklinde yerel basına getirirken,  onları çalışamaz hale getiriyorsunuz.  Bu sorunları bir yıllık milletvekilliği dönemimde iki kez gündeme getirdim. Bu çalıştayda sorunlardan ziyade çözüme yönelik arayışlar konuşulmalı. Herkes aklına gelen çözüm önerilerini burada sunmalı.” diye konuştu.

Dezenformasyon mu, Sansür mü?

Anadolu Basın Birliği’nin 50. Yılında, yerel basınının sorunlarını dinlemek için Samsun’u ilk adım olarak belirlemesinden dolayı teşekkür eden CHP İl Başkanı Mehmet Özdağ, “Umarım bu toplantıda ele alınan konular, sonra bir rapor olarak siyasetçilere sunulur. Anadolu Basınının daha güvenli adımlarla yoluna devam etmesi için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Daha çok ekonomik sıkıntılar dile getiriliyor. Ama ben özellikle 7418 sayılı torba yasada 29. Madde olarak bilinen, yazıldığında dezenformasyon suçu olarak yazılan, ancak okunduğunda sansür yasası olarak okunan yasayı da konuşmalıyız. Evet dezenformasyonun önüne geçmeliyiz. Ama bunu basına sansür uygulamak için kullanmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Değişim Takip Edilmeli

 19 Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, "Anadolu Basını Çözüm Yolunda" toplantısında yaptığı konuşmada, "Anadolu Basını" ifadesinin sadece coğrafi bir tanımı aşan, tarihi ve kültürel derinlikleri olan bir kavram olduğunu vurguladı. Bekiroğlu, “ Sayın genel başkanımız, dijitalleşmeye dikkat çekti. Artık geleneksel gazetecilikten, yeni gazeteciliğe evrilmek gerekiyor. Teknoloji ile birlikte toplum da değişiyor, iletişim kurma şekilleri de değişiyor. Z kuşağı diye tabir edilen neslin medya kullanım alışkanlıklarının değiştiğini görüyoruz. Medyanın bu değişimi takip etmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Anadolu Basını Çözüm Yolunda" toplantısının protokol konuşmalarının ardından, odak noktası Anadolu basınının karşılaştığı sorunların ele alındığı çalıştay kısmına kaydı. Çalıştayda, Samsunlu gazeteciler teknolojik yeniliklerin getirdiği zorluklar, ekonomik sıkıntılar ve medya sektörünü etkileyen diğer önemli meselelere ışık tuttular.

Katılımcılar, özellikle Anadolu basınının yaşadığı spesifik problemleri daha iyi ele alacak yeni bir medya yasasının şart olduğunu vurguladılar. Bu yasanın, medya çalışanlarının haklarını koruyacak ve basın özgürlüğünü güçlendirecek biçimde düzenlenmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Birlik Olmak Zorundayız

Konuşmaların ardından söz alan Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M. Bora Zor, “Bugün yapılan konuşmaları, teker teker irdelediğimizde bizim Anadolu Basını olarak birlik olmamız gerektiği gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor.

Her sektörde farklı dernekler kurulabiliyor. Ancak sektörün geleceği için bu derneklerin bir araya gelebildiği sektörlerin daha güçlü olduğu görüyoruz. Biz de Anadolu Basını olarak bu birlikteliği sağlamak zorundayız. Anadolu’nu bağrından çıkan bir dernek olarak Anadolu Basın Birliği’nin çözüm arayışında önemli bir paydaş olacağına inanıyoruz. Çünkü bizler ve üyelerimiz, Anadolu’daki sıkıntıları birebir yaşayan kişileriz. Sorunları da çözüm yollarını da çok iyi biliyoruz. Anadolu Basın Birliği olarak biz çözüm yolunda elimizi taşın altına koymaya hazırız. Gelin çözüm yolunda bir araya gelelim.” ifadelerini kullandı.

Huzurevi ücretlerinde rekor artış! Huzurevi ücretlerinde rekor artış!

Son derece verimli geçen "Anadolu Basını Çözüm Yolunda" toplantısının ilk oturumu, katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. Bu toplantıda ele alınan önemli meseleler ve çözüm önerileri, Anadolu basınının geleceği için umut verici adımlar olarak değerlendirildi. Anadolu Basın Birliği, bu toplantı serisinin ikinci oturumunu Ağustos ayında Kastamonu'da düzenleyecek.

Kaynak: Haber Merkezi