Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Süleyman Hilmi Sevinç, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülen hastalıklarla ve ebeveynlerin bağışıklık konusunda yaptığı yanlış uygulamalar konusunda Gazetemize açıklamalarda bulundu. Dr. Sevinç, üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık sebebinin virüsler olduğunu dile getirerek kış aylarında yaşanan hastalıkların temelinin de enfeksiyonlara bağlı olduğunu belirtti. Ebeveynlerin çocuklarının bağışıklığını güçlendirmek isterken zarar veriyor olabileceğini söyleyen Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Süleyman Hilmi Sevinç, çocukların bağışıklığının doğal yollarla güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“ENFEKSİYONLARIN SEBEBİ ÇOĞUNLUKLA TEMASTAN KAYNAKLANIYOR”
Çocukların yaygın olarak temas yoluyla hastalandığını, mevsim geçişlerinin aynı zamanda enfeksiyon dönemleri olabileceğini dile getiren Dr. Sevinç, bağışıklık yetmezliğinin basit bir teşhis olmadığına vurgu yaptı. Kış aylarında görülen hastalıklar konusunda çocuklarda görülen hastalıkların bağışıklık yetmezliğine dayandırılmasının doğru olmadığı söyleyen Dr. Sevinç, ebeveynleri bağışıklık yetmezliği konusunda uyardı.
Çocuklarda bağışıklık sisteminin yaşa göre değiştiğine değinen Uzman Doktor Süleyman Hilmi Sevinç, “Çocuklarda bağışıklık sisteminin oluşmasında, doğum sonrası ilk 28 gün çok önemli. Çocuklar ilk olarak anne sütü ile bağışıklık kazanmaya başlıyor daha sonrasında ise bu durum çocuğun büyümesine ve gelişimine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Geçirilen enfeksiyonlar ve yapılan aşılar ise bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor. Ancak kış aylarında sık yaşanan enfeksiyonların sebebi çoğunlukla temastan kaynaklanıyor” dedi.
BESLENME VE SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Mevsim geçişlerinde görülen enfeksiyonlarla mücadele eden savaşçı hücrelerin doğal olarak bağışıklığı bir miktar düşürdüğünü aktaran Sevinç, hastalık dönemlerinde bağışıklık güçlendirmek için beslenme ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sevinç, “Ebeveynlerin, çocukların enfeksiyon geçirmesini engellemeye çalışması boşa bir çaba olacaktır. Çünkü eninde sonunda çocuk o enfeksiyonu geçirecektir burada yapılması gereken çocukların sağlığını destekleyici müdahalelerde bulunmak ve aynı zamanda bu tarz durumlarda muhakkak hekime başvurmak olacak. Aile çocuğun beslenmesine dikkat ederek hekim ile iş birliğinde bulunursa çocuklarımızın büyük çoğunluğu hastalık kapmayacak veya hastalıklardan çok fazla etkilenmeyecektir” diye konuştu.
“EVDE TEDAVİ DOĞRU DEĞİL”
Ülkemizde gereksiz yere antibiyotik kullanımının çok fazla olmasının bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerden bir tanesi olduğunu dile getiren Uzman Doktor Süleyman Hilmi Sevinç, “Antibiyotik kullanımı haricinde aileler mevsim geçiş dönemlerinde çocuklarında gördüğü en ufak belirtide kendi teşhisine göre ilaç veriyor. Evde kafadan ilaç başlamaları çok sık rastladığımız bir konu, ilaca başlamak için muhakkak bir hekimin tavsiye etmesi gerekiyor. Şöyle bir durum da söz konusu aileler bir önceki hastane ziyaretinde hekim hangi ilacı verdiyse 5 ay sonrasında da aynı ilacı kullanmaya devam ediyor. İlacı 5 ay önce hekim yazdı fakat 5 ay önceki durumla şimdiki durum bir değil ki ailelerin bunu ayırt etmesi gerekiyor. Sonrasında ‘şu ilacı kullandık çocukta alerji gelişti’ diyerek bize geliyorlar. Evde tedaviye başlanmış, bazı ilaçlar harmanlanmış çocukta alerjinin gelişmesi çok normal! Sonrasında hekimler samanlıkta iğne aramaya başlıyor, neye alerjisi gelişti, ne oldu, hangi ilaçtan kaynaklanan bir sorun ayırt edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
BESLENME ALIŞKANLIĞI ÇOK ÖNEMLİ
Hastalıklarla baş etmenin bir diğer yolunun da beslenme alışkanlığı ve şekilleri olduğunu kaydeden Sevinç, “ İnsan vücudu bir bütündür ve besinlerin hepsine belli miktarlarda ihtiyacı vardır bu sebeple bizler çocuklarımızın özellikle 2 yaşından itibaren sofra besinlerinin hepsinden almasını isteriz ancak çok yedirmenin de zararları var. Çocuklarımız için kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği, ara öğünlerde besinleri serpiştirerek ve her şeyden koyarak b, eslenme tarzı belirlemelerini tavsiye ediyorum. Beslenme tarzında önerdiğimiz 5 kuralımız var ne yiyeceğine, ne zaman yiyeceğini, nerede yiyeceğini, nasıl yiyeceğine anne baba karar verecek, çocuklar ise ne kadar yiyeceğine karar verecek. Bunu sağladığımız zaman ara öğün ve öğünlere de dikkat ettiğimizde çocuğumuz daha az enfeksiyona yakalanacaktır” açıklamalarında bulundu.
“İLACI BELİRLEYEN DOZDUR”
Besin ve vitamin takviyesinde yanlış adımlar atıldığını ifade eden Sevinç, “Ebeveynler çocukları için takviye olarak aldıkları ilaçlarda tam olarak yapılması gereken şeyleri yapamıyor. Örneğin balık tüketmek yerine balık yağı kullanıyorlar, birçok aile balık tüketimini desteklemek yerine balık yağını reçete etmemizi talep ediyor. Biz çocuk hekimleri olarak her zaman çocuğun balık yemesi taraftarıyız, çocuk eğer besini alamıyorsa ya da o gıdaya karşı bir tiksinti varsa o zaman hani balık yağı verilmesini öneriyoruz. Hekimler olarak gıda veya vitamin takviyesine çocuğun veyahut ergen bir gencimizin şikayetlerini dinleyerek ve değerlerini kontrol başlıyoruz ancak toplumda kafadan bir vitamine başlama durumu var bu da yine balık yağı gibi çok sağlıklı bir durum değil. Takdir edersiniz ki hepsi zehirdir, ilacı belirleyen dozdur, gereksiz bir şekilde ilaç kullanımı var. Biz bunu istemiyoruz, beslenmeye dikkat edilmesini istiyoruz. Bunlar sağlandığı takdirde çocuklarımız daha sağlıklı olacaktır” diye konuştu.