Antep fıstığı, 5000 yıl öncesine dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Fıstık ağacının Anadolu topraklarında nasıl bulunduğu ise hala gizemini korumaktadır.

Antep Fıstığı Antep Fıstığı Tarihi?

Antep Fıstığı ağacının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya olarak bilinmektedir. Arkeolojik kazılara göre Antep fıstığının MÖ 670 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir. Günümüzde de yetiştirilmeye devam edilen Antep fıstığı Tunç çağı kökenli olup, soyu Özbekistan'ın bulunduğu coğrafyaya dayanmaktadır. 

Astım Krizlerine Son! Solunum Yollarını Açan Doğal Mucize Astım Krizlerine Son! Solunum Yollarını Açan Doğal Mucize

Antep Fıstığı Nasıl Yetişir?

Antep fıstığı bir çöl bitkisi olmakla birlikte tuzlu toprağa toleranslıdır. 3000 veya 4000 ppm tuz içeren su ile sulanırsa iyi büyüdüğğü gözlemlenmiştir. Fıstık ağaçları kışın -10 derece ve yazın +50 dereceye dayanabilmektedir.  

Antep Fıstığının Üretimi?

Antep fıstığı, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğun bir şekilde üretilmektedir. Ülkenin en önemli tarım ürünlerinden biri olan bu fıstık, dünya genelinde büyük ilgi görmektedir.

Antep fıstığının toplam üretim miktarı yıllara göre farklılık göstermekle birlikte, her yıl tonlarca fıstık hasat edilmektedir.

Antep Fıstığı Yetiştirme ve Hasılatı Nasıl Yapılır?

Antep fıstığı ağaçlarının yetişme süreci oldukça uzundur. Fıstık ağaçları genellikle 15-20 yıl içinde verimli hale gelmekle birlikte mahsül alınabilir. Antep fıstıkları, olgunlaşma ve hasat dönemleri açısından belirli bir zaman dilimine sahiptir. Doğru zamanda toplanmayan fıstıklar, lezzet ve verim açısından olumsuz etkilenebilir.

Antep Fıstığı Ağaçları ne zaman meyve vermeye başlar?

Fıstık ağaçları soğuk geçmeyen iklim kuşağında dikildikten 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Ağaçlardan tam  verim alınması ise 7 ile 1 yıl arasıdır. 

Antep Fıstığında Hangi Besinler Bulunur?

Antep fıstığında, protein, lif, vitamin ve mineral gibi önemli besin öğeleri bulunur. Ayrıca Antep fıstığının yağı da kozmetik sanayide kullanılmaktadır. 

Kaynak: Haber Merkezi