Eklemlerin iltihaplanması olarak bilinen artrit; eklemlerde yanma, kızarıklık, ağrı, şişlik gibi bulguların bulunmasıdır. Eklemler kemikleri bir arada tutan yapılardır ve vücudun hareketini sağladığından bu bölgedeki iltihaplanma, kişinin hareket kabiliyetini de etkiler. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda yaşam kalitesini düşüren bu kronik hastalığın yönetiminde beslenmenin çok önemli bir rol oynadığı saptanmıştır.
Artrit Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Vücuttaki iltihaplanmayı azaltan bir beslenme modeli olan anti-inflamatuar diyet, artrit hastalığının tedavisinde en etkili beslenme tarzıdır. Bu diyet; meyve, sebze, kurubaklagiller, yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinler ve tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimini artırmayı; işlenmiş gıdaların ve şekerin tüketimini azaltmayı amaçlar.
Anti-inflamatuar diyetin en önemli bileşenlerinden olan omega-3 yağ asitleri eklemlerdeki şişkinliği, hassasiyeti ve ağrıyı azaltır. Somon, sardalya ve ringa balığı gibi balıklarda bol miktarda bulunur. Yapılan çalışmalarda haftada en az 2 kere balık tüketen artrit hastalarının, tüketmeyenlere göre hastalık semptomları çok daha hafif seyretmiştir. Yeterli balık tüketemeyen kişiler bir uzman kontrolünde mutlaka omega-3 takviyesi almalıdır.
Ayçiçek yağında bol miktarda bulunan omega-6 yağ asitleri vücuttaki inflamasyonu artırır. Bunun yerine artrit hastaları yemeklerde tekli doymamış yağ asidi içeren zeytinyağı kullandığında semptomların iyileşmesi için çok büyük bir adım atmış olur.
C vitamini hem vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasında hem de eklem sağlığının korunmasında etkilidir. Narenciye meyveleri, kivi ve çiğ yapraklı sebzeler C vitamini bakımından zengindir. Her öğünde bol limonlu bir salataya yer verildiğinde ve günde 2 porsiyon meyve tüketildiğinde yeterli C vitamini almak mümkündür.
Böğürtlen, çilek gibi kırmızı-mor meyveler, anti-inflamatuar etkili bir bileşen olan antosiyanin içerirler. Bu yüzden her gün mutlaka 1-2 porsiyon kırmızı-mor renkli meyvelerden tüketilmelidir.
Papain ve bromelain gibi proteolitik enzim içeren papaya, mango, ananas gibi meyveler de artrit hastalarının semptomlarını iyileştirmede etkilidir.
Lifli besinler vücuttaki inflamasyon göstergesi olan CRP düzeyini düşürdüğünden dolayı lif bakımından zengin kurubaklagiller de diyete mutlaka eklenmelidir. Kurubaklagiller aynı zamanda eklem sağlığı için önemli olan mineralleri de bol miktarda içerir.
Yeşil çayda bulunan EGCG güçlü antioksidan özellik gösterir. Bu bileşen eklem hasarına yol açan moleküllerin üretimini baskılar. Günde 2 fincan yeşil çay limonla birlikte tüketilebilir, bu şekilde vücutta EGCG emilimi artar.
Zencefil, zerdeçal, karabiber yemeklere veya yoğurda eklenerek mutlaka her gün tüketilmeli. Zerdeçal, karabiberle birlikte tüketildiğinde vücut tarafından çok daha fazla emilir.
Besinlerle yeterli miktarda alamadığımız D vitamini kemik ve eklem sağlığında çok önemli bir rol oynar. Eğer bireyde D vitamini eksikliği varsa mutlaka doktor tarafından takviye edilmelidir.
Artritte Kaçınılması Gereken Besinler
· İşlenmiş şekerler
· Kırmızı et
· Gluten içeren gıdalar
· Bitkisel yağlar
· Yüksek miktarda tuz içeren yiyecekler