Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katılacak. İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda olacak. Masadaki en önemli konu rakamlar. Geçen hafta yapılan ilk toplantıda rakam gündeme gelmemişti. Bugünkü toplantıda işçi ve işveren kesiminin zam oranına ilişkin taleplerini iletmesi bekleniyor. Komisyon, tüketici fiyat endekslerini ve geçinme endekslerini dikkate alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın saha çalışmaları değerlendirilecek.

DESTEKLER ARTACAK MI?

İşçi kesimi “Asgari ücret hayat pahalılığına göre güncellenmeli” diyor. Mayıs ayı açlık, yoksulluk araştırmasına göre, bekar bir işçinin yaşam maliyeti 13 bin 440 lira olarak belirlenmişti. İşçi kesiminin masada bu rakamdan hareket ederek pazarlık yapacağı konuşuluyor. İşveren kesimi ise istihdamı da etkilemeyecek bir tutar üzerinde pazarlığa sıcak bakıyor. İşveren kesimi ayrıca şu anda 400 lira olan asgari ücret desteğinin 700- 800 seviyesine çıkarılması yönünde taleplerde bulunuyor. İş dünyası ara zammın, tıpkı memur ve emeklide olduğu gibi son 6 aylık enflasyona göre belirlenmesini de istiyor.

ENFLASYONA GÖRE HESAP

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK), Kurban Bayramı tatili nedeniyle enflasyon verilerini 3 Temmuz yerine 5 Temmuz’da açıklayacak. İlk 5 aylık enflasyon yüzde 15.26 olmuştu. Merkez Bankası’nın son anketine göre; haziran ayı enflasyon beklentisi de yüzde 2.81 oldu. Eğer haziran enflasyonu beklendiği gibi gelirse ilk 6 aylık enflasyon kümülatif yüzde 18.50 olarak gerçekleşecek. Bu da işveren tarafından bakarsak yüzde 18-20 civarında zam yani 10-10 bin 500 lira arasında bir asgari ücret anlamına geliyor. Buna karşılık işçi kesimi ise asgari ücretin günün şartlarına göre güncellenmesini talep ediyor. İhracatçıların öngörüsü ise 10 bin 500 lira ila 11 bin 500 lira arasında bir rakam açıklanacağı yönünde.