Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları Türkiye’nin 2000 yılından itibaren aşı sektöründe dışa bağımlı hale geldiğini belirterek, “1950’lerde tüm ülkeye aşı gönderen bir konumda iken, pandemi döneminde aşı sektöründeki dışa bağımlılığın ne kadar büyük bir sorun olduğunu gördük” dedi.

SAĞLIK, BİR RANT ALANI OLARAK GÖRÜLMEKTE

Aşının vatandaşların hakkı olduğunu ve ücretsiz sağlanmasının devletin sorumluluğu olduğunu ifade eden Eroğulları, “Bilinçli politikalar sonucunda sağlık alanında sorunlar her geçen gün artıyor. Yılda 800 milyon poliklinik yapılıyor. Bu durum sağlık alanını bir rant kapısı haline getiriyor” ifadelerini kullandı.

CİDDİ SORUNLAR YAŞIYORUZ

Aşı karşıtlığının artmasıyla birlikte ciddi aşılama sorunlarının yaşandığını belirten Eroğulları ‘Bilinçli politikalar sonucunda aşılama konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Aşı karşıtlığının temelinde, yanlış bilgilendirme, komplo teorileri ve bazı bireylerin bilimsel kanıtlara karşı duyduğu güvensizlik yatmaktadır’’ dedi.

Aşı-1

AŞIYI İDARELİ KULLANALIM

Gaziantep'te Kadınların Eğitim Süresi Arttı! Gaziantep'te Kadınların Eğitim Süresi Arttı!

Aşı stoklarının yetersizliğine dikkat çeken Eroğulları, “1,5 ay önce Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine 'aşıyı idareli kullanalım' şeklinde bir yazı gönderdi. Bu korkunç bir ifadedir, çünkü aşı zamanı gelen birine aşı yapmayacak mıyız?” diyerek, stok sorunlarının halk sağlığını tehlikeye attığını vurguladı.

‘AŞI CANDIR’ KAMPANYALARI İLE AŞILAMAYI TEŞVİK EDİYORUZ

Türk Tabipler Birliği’nin aşı konusunda yürüttüğü çalışmaların önemine değinen Eroğulları “Aşı karşıtlığına karşı, Türk Tabipler Birliği olarak ‘Aşı Candır’ kampanyaları ile halkı bilgilendirmeye ve aşılamaya teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu kampanyalar sayesinde birçok insan aşıya teşvik edildi. Sağlık Bakanlığının bu çabalara destek vermesi gerekmektedir” diyerek, devletin daha güçlü bir aşı politikası oluşturması gerektiğini söyledi.

BÜYÜK BİR TEHDİT

Bazı illerde karma aşısı eksikliği yaşanırken, bazı illerde tetanos aşılarının bulunamadığını söyleyen Eroğulları ‘’Bu durum stok takibinin düzgün yapılmadığını gösteriyor. Aşı zamanı gelen bir hastaya aşı yapamayacak duruma gelmek, halk sağlığı için büyük bir tehdit. Aşı herkesin hakkı. Kimse, kimseyi bu haktan mahrum bırakamaz’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Barış Kaya