İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, aşırı sıcakların sağlığı ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin bu yıl sıcak ve nemli bir yaz geçirdiğini belirten Deniz, bu durumun özellikle 65 yaş üzeri bireyler ve kronik hastalığı bulunanlar için tehlike oluşturduğunu vurguladı.

AÇIK RENKLİ, HAFİF VE GENİŞ KIYAFETLER TERCİH EDİLMELİ

Moringa Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydalarını Öğrenin! Moringa Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydalarını Öğrenin!

Deniz, "Güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği öğle saatlerinde, mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı ve denize girilmemelidir. Açık renkli, hafif ve geniş kıyafetler tercih edilmeli, hava delikleri olan kalın kenarlı şapkalar giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalıdır" dedi. Ayrıca, yoğun fiziksel aktivitelerin sabah ve akşam saatlerinde yapılması gerektiğini belirtti.

GÜNDE EN AZ 2,5 LİTRE SIVI TÜKETİLMELİDİR

Sıvı kaybının yaşlılarda ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ifade eden Deniz, "Doktor tarafından sıvı kısıtlaması yapılmadıkça, susama hissi olmasa bile günde en az 2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Sıvı alımında su, öncelikli tercih olmalı, çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu tercih edilmelidir. Alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınılmalıdır" şeklinde konuştu.

YAKIN GÖZLEM ALTINDA OLMALARI GEREKİYOR

Sıcak çarpmasının, yüksek ateş, halsizlik, bulantı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğine dikkat çeken Deniz, bu bulguların görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Ayrıca, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların sıcak çarpmasından daha fazla etkilendiğini belirterek, bu kişilerin günde en az iki kez sıcak çarpması açısından yakın gözlem altında olmaları gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA