Gaziantep’te trafiğin en yoğun olduğu bölgenin Mücahitler Hastanesi çevresi olduğunu belirten TBMM Meclis İdare Amiri, MHP Gaziantep Milletvekili Av. Sermet Atay, bölgede yaşanan otopark sorununa dikkat çekti. Bu konuyla ilgili ilk kez konuşan Atay, “Hastanenin karşısında otopark var, otopark olarak aldığı yeri adam otopark yapmıyor. Şantaj yapıyor, ben buranın trafiğini kitlerim sen benim ihaleden otopark olarak aldığım yere ticari ruhsat vereceksin deyip bire on katı para kazanmak istiyor. Böyle bir haksızlık olur mu ya? Şehre kötülük ediyor” dedi.
Böyle Haksız Bir Kazanç Olur Mu?
Hastaneler bölgesinde otopark sorununa dikkat çeken Atay, “Orada otopark olarak belediye yer satmış, 10 senedir 15 senedir otopark yapılmıyor. Yapılmama sebebi ne, ‘efendim buraya ticari ruhsat verin’ Otopark ihalesi olarak almış, çok düşük fiyata almış, şu anda otoparkı kapatıp oranın trafiğini kilitlemek suretiyle tabiri caizse devlete şantaj yapıyor. Sahibi ben buraya otopark yapmam, buraya ticari vereceksiniz diyor. Ticari verildiği anda oranın değeri kendi aldığı fiyatın tam 10 katı ediyor. Ya böyle bir haksız kazanç olur mu? Otopark olarak kamulaştır. 5 yıldızlı oteller orada, Gaziantep’in en büyük özel hastaneleri orada. Kilit olmuşsun” şeklinde konuştu.
Şehre Kötülük Ediliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bölgede alternatif çözümler üretmeye çalıştığını belirten Atay, “Hastanenin kendine ait bir otoparkı yok. Hastanenin karşısında otopark var, otopark olarak sattığı yeri de adam otopark yapmıyor. Böyle bir haksızlık olur mu ya? Şehre kötülük ediyor. Şehirde şu anda en fazla trafiğin kitlendiği yer Mücahitler Hastanesi’nin olduğu yer. Hastaneye git rezil olursun, yollara araba koymak zorundasın, her taraf dolu. Arabadan çıkılacağı yok, orada koskoca 5 bin m2 otopark alanı katlı otopark 15 seneden beri adam yapmıyor” ifadelerine yer verdi.
Beton, Çimento, Demir İşi Tekelleşmiş
Atay, “Gaziantep’te inşaat maliyetlerinin artmasındaki sebeplerden bir tanesi de özellikle demire, çimentoya, yapılan keyfi zamlar. Gaziantep’te en fazla parayı demir ve çimento işi yapanlar kazanıyor. Beton, çimento, demir işi tekelleşmiş. Yani inşaat maliyetleri ucuzlasın diyorsak, tekelin kırılması lazım” şeklinde konuştu.
O Taş Ocakları Niye Devam Ediyor?
Köylerine taş ocağı istemeyen vatandaşların sıkıntısını da dile getiren Atay, şunları söyledi: ”Taş ocaklarıyla ilgili vatandaşların meselesi var, köylüler yanımıza geliyor diyorlar ki, ‘efendim bizim bulunduğumuz köye taş ocağı yapılacak. Biz bunu istemiyoruz.’ Haklı bir gerekçe mi, haklı gerekçe. Çünkü toz istemiyorlar, gürültü istemiyorlar. Peki orada devam eden 7 tane taş ocağına niye aynı şeyi söylemiyorlar. O 7 tanesi niye devam ediyor? Şimdi burada bir taş ocağı şantiyeciliği, tekeli oluşmuş. Allah’ın taşı, dağdan taş çıkarıyorlar, astronomik fiyatlara getirmişler. İnşaatın hammaddesi, oradan çıkan taş, kum vs. sonuçta inşaatta kullanılıyor, sonuçta inşaat maliyetleri artıyor."
Betona Randevu Almadan Ulaşmak Mümkün Değil
Atay, "Mesela beton fiyatlarına bakıyorsunuz, ytong fiyatlarına bakıyorsunuz, çevre illerin hepsinden pahalıyız. Gaziantep’te inşaat maliyetlerinin artmasındaki sebeplerden bir tanesi de özellikle demire, çimentoya, yapılan keyfi zamlar. Aldığı fiyat belli, verdiği fiyat belli. Gaziantep’te her halde en fazla parayı demir ve çimento işi yapanlar kazanıyor. Hazır para batarı yok. Kuyruğa giriyorlar, nereye beton dökeceksen bir aydan önceden randevu almazsan beton alamıyorsun. Demir yine aynı şekilde. Beton, çimento, demir işi tekelleşmiş. Bu tekelin kırılması lazım. Yani inşaat maliyetleri ucuzlasın diyorsak, tekelin kırılması lazım.” dedi.