Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, infaz düzenlemesi ve genel af beklentilerine yönelik merak edilen soruları 17 Nisan 2025 Perşembe günü düzenlediği toplantıda bir kez daha yanıtladı. Bakan Tunç, "Ceza infaz düzenlemesinde çalışma var. Herhangi af söz konusu değil, gündemimiz söz konusu değil." ifadeleriyle genel af beklentilerine kapıyı kapattı. 10. Yargı Paketi kapsamında ise önemli değişikliklerin yapılması planlanıyor.
10. Yargı Paketi'nde Tutuklama ve Ceza Düzenlemeleri
Yeni hazırlanan 55 maddelik yargı paketi, önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacak. Pakette 14 farklı kanunda değişiklik ve düzenleme yer alacak. 2 yıllık tutuklama yasağı korunacak ancak 2 yılın altındaki suçlarda hâkimlere takdir yetkisi verilecek. Böylece, suç işleme eğilimi gösteren şüpheliler için tutuklama kararı alınabilecek. Ayrıca, cezası ne olursa olsun tüm hükümlüler cezalarının en az 1/5’ini cezaevinde geçirmek zorunda kalacak.
"Covid İzni" Açıklaması: Genel Af Değil
Bakan Tunç, daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatarak, "Covid izniyle ilgili bir çalışma ‘olabilir’ dedik. Af mı geliyor? şeklinde yorumlara neden oldu. Oradaki husus tamamen Covid izni süreciyle ilgili." ifadesini kullandı. Covid-19 pandemisi sürecinde açık cezaevinde bulunan hükümlüler için uygulanan denetimli serbestlik sürecinin kapsamı, yeni düzenlemeyle genişletilebilir.
Hasta Hükümlülere Yönelik Düzenleme
Bakan Tunç, hasta hükümlülerle ilgili yapılacak düzenlemelerin de af kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. "Mesela hasta hükümlüler; 'Cezaevinde ölmesin hükümlü' diyoruz. Bu insan haklarına aykırı. Bunların bir genel af şeklinde yorumlanması doğru değil." ifadelerini kullandı.
Mükerrer Suçlarda 4/4 Düzenlemesi Gündemde
Cezaevlerinde mükerrir durumda olan hükümlüler için de değişiklik gündemde. Mevcut durumda basit suçlardan dolayı üçüncü kez suç işleyen hükümlüler cezalarının tamamını cezaevinde geçiriyor. Bakan Tunç, bu konuda yapılan başvurulara değinerek, basit suçlarda cezaların 4/4 yerine 3/4 oranında infaz edilmesi yönünde düzenleme yapılabileceğini belirtti.
55 Maddelik Paket Hazırlandı
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak paket ilgili kurumlara gönderildi ve görüşe açıldı. 55 maddeden oluşan taslakta, ceza infaz düzenlemeleri de bulunuyor. Buna göre, 1 yıl ceza alan bir hükümlü 2,5 ay, 6 ay ceza alan 1 ay, 3 ay ceza alan 18 gün, 1 ay ceza alan ise 6 gün cezaevinde kalacak.
Cezasızlık Algısına Son Verilecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı gibi, cezası az olanlar da dahil olmak üzere tüm hükümlülerin mutlaka belirli bir süreyi cezaevinde geçirmesi sağlanacak. Böylece toplumda oluşan "cezasızlık" algısının önüne geçilmesi hedefleniyor. 1 ay dahi ceza alan kişinin cezaevinde yatması sağlanacak.
Trafik ve Bilişim Suçlarında Cezalar Artıyor
Yeni pakette trafik suçları, meskun mahalde silah atılması, bilişim suçları ve telefonla dolandırıcılık gibi suçların cezalarının alt sınırları artırılacak. Trafik suçlarında ehliyete el koyma süreleri uzatılırken, telefon hattı aboneliğine ilişkin sınırlamalar getirilecek.
Kısmi Af Düzenlemesi Gündemde
Bakan Tunç, "Genel afla ilgili bir çalışma söz konusu değil. Böyle bir çalışma gündemimizde yok." açıklamasıyla genel af iddialarını reddetti. Ancak, cezaevlerinin doluluk oranını azaltmak amacıyla kısmi af niteliğinde bir düzenleme üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu düzenleme, Covid izni kapsamında açık cezaevinden tahliye olanlar için yeni bir denetimli serbestlik imkânı sağlayabilir.
Salıverilmelerine 5 Yıl Kalanlara Şans
Hazırlanan taslağa göre, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyen ve denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler, kalan cezalarını dışarıda tamamlayabilecek. Suçun işlenme tarihi esas alınacak, cezanın kesinleşme tarihi dikkate alınmayacak.
Meclis'te Uzlaşma Aranacak
Yeni düzenlemelerin yasalaşması sürecinde partiler arasında uzlaşma aranacak. İYİ Parti'nin benzer yönde verdiği teklif de dikkate alınarak ortak bir önerge hazırlanabileceği belirtiliyor. Gözler şimdi TBMM'de yapılacak 10. Yargı Paketi görüşmelerine çevrildi.