Patlama ve çökme nedeniyle 12 işçinin hayatını kaybettiği Balıkesir'deki ZSR Patlayıcı Sanayi Anonim Şirketi’ne ait fabrikanın ortağı, aldıkları kamu ihaleleri dolayısıyla dikkat çeken Kalyoncu ailesi çıktı. Kalyoncu ailesine yakın zamanda 5,7 milyar TL'lik yeni bir ihale daha verildiği anlaşıldı.

İhale Detayları

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, 19 Kasım 2024’te “Antalya-Kemer-Tekirova-Finike Yolunun” ikmal (tamamlama) işi ile “Antalya-Manavgat Yolundaki Kavşakların Yapımı” için bir ihale düzenledi. İhaleyi istediğine verme yöntemi olarak yorumlanan pazarlık usulüyle düzenlenen ihale, 5,7 milyar TL’ye Kalyon İnşaat ile Makyol İnşaat iş ortaklığına kaldı. Dev ihale kamuoyuna dün duyuruldu.

Fabrika ve Kalyoncu Ailesi

Kalyon İnşaat’ın sahibi olan Kalyoncu ailesi, Balıkesir’deki 12 işçinin hayatını kaybettiği patlama ile yeniden gündeme geldi. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, patlamanın yaşandığı ZSR Patlayıcı Sanayi Anonim Şirketi, Zirve Holding ve Senta Madencilik Şirketlerine ait. Zirve Holding'in sahibi Ömer Faruk Kalyoncu ise Kalyon Grubun kurucusu Hasan Kalyoncu’nun oğlu.

Dev İhalelerin Adresi

Kamudan aldığı ihalelerle tanınan Kalyon İnşaat, internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Sabah ve ATV’yi satın alarak adından söz ettiren şirket. Ayrıca Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı, Taksim Yayalaştırma Projesi, Bakırköy Adalet Sarayı, Mecidiyeköy Metrobüs İhalesi, İstanbul 3’üncü Havalimanı Projesi, Başakşehir Stadı, Çanakkale-Ayvacık Yolu ile KKTC Su Temin Projesi gibi çok sayıda projeyi de üstlendi.

Kalyoncunun Gaziantep Geçmişi

1990’lı yıllarda Gaziantep’te büyüyen ve bugün Türkiye’nin en önemli şirketleri arasında olan Kalyon Holding, kentte hala başta eğitim olmak üzere birçok yatırımları bulunuyor. 
Kalyon Holding’in temelleri, 1944 yılında merhum Mehmet Kalyoncu’nun müteahhitlik mesleğine adım atmasıyla atıldı. İnsan odaklı yaklaşımı, topluma ve çevreye katkı sağlama misyonuyla hareket eden Kalyon Holding, Türkiye’nin kalkınma süreciyle uyumlu bir şekilde büyüyerek faaliyetlerine devam ediyor.
1974 yılında, Mehmet Kalyoncu’nun oğulları Hasan ve Cemal Kalyoncu, babalarının izinden giderek Kalyon İnşaat’ı kurdu. Bu girişim, kısa sürede büyük bir ivme kazanarak dünya genelinde yüzlerce projeye imza atan ve toplum yararına önemli yatırımlar gerçekleştiren bir küresel marka haline geldi.

Kalyon Holding; inşaat, yatırım ve işletme, gayrimenkul, enerji ve sanayi gibi sektörlerde yaklaşık 35 bin çalışanıyla ve 75 yılı aşan bilgi birikimiyle Türkiye ekonomisinin önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor. Teknolojiye ve inovasyona yaptığı yatırımlarla iş dünyasında fark yaratan Kalyon Holding, geleceğin iş modellerini bugünden hayata geçirerek gençlere ve girişimcilere ilham veriyor.

Kalyon Holding, aralarında İstanbul Havalimanı’nın yapımı ve işletmesi gibi dünyanın en büyük havalimanı projelerinden biri, Ar-Ge dahil tüm aşamaları tek çatı altında toplayan ve dünyada bir ilk olan güneş paneli üretim fabrikası, dünyanın en büyük altıncı güneş enerjisi santrali, KKTC deniz geçişi isale hattı gibi öncü projelerin yer aldığı dev yatırımları hayata geçirdi.

TÜİK açıkladı İşte Gaziantep'te yoksulluk oranı TÜİK açıkladı İşte Gaziantep'te yoksulluk oranı

Ayrıca, Avrupa’nın en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, Türkiye’nin ilk metrobüs yol inşaatı, Türkiye’nin en büyük yayalaştırılmış meydanı, açık deniz sondaj platformu, yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırma terminali, Kuzey Marmara Otoyolu gibi pek çok projede yer alarak sektöre yön vermeye devam ediyor.
 

Kaynak: Haber Merkezi