Gündemde dolaşan iddialar arasında vergilendirme sistemi olan basit usulün kaldırılacağı yönünde söylentiler var. Peki, gerçekten basit usul kalkıyor mu? Basit usulün tanımı nedir? Detaylar haberimizde...

Züccaciye sektöründe 2 milyar dolarlık iş anlaşması Züccaciye sektöründe 2 milyar dolarlık iş anlaşması

BASİT USULÜN TANIMI NEDİR?  

Basit usul, gelir vergisine tabi ticari kazançların belirlenmesinde kullanılan bir usul olup, bu usule tabi olanlar defter tutmazlar.

Bu vergilendirme yönteminde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki pozitif fark olarak hesaplanır. Basit usule tabi mükellefler, faaliyetlerine ilişkin mal alış ve giderleri ile hasılatlarını gösteren belgeleri ayrı dosyalarda saklamakla yükümlüdürler. Bu belgelerin kayıtları, mükelleflerin bağlı bulundukları meslek odaları tarafından oluşturulan bürolarda tutulur.

Basit usul mükellefleri vergi tevkifatı yapmazlar ve muhtasar beyanname vermezler. Teslim ve hizmetleri KDV'den istisnadır.

Ancak, bu mükellefler kazanç getiren faaliyetlerini belgeleyen fiş, fatura vb. vesikaları düzenlemekle yükümlüdürler.

Bir hesap dönemi içinde elde edilen gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmeye denir. 

BASİT USUL KALKIYOR MU? 

Basit usulün kaldırılacağına dair resmi bir açıklama henüz yapılmamıştır.