Beynin yaşlanmasına katkıda bulunan sebeplerden biri de yaşamı rutin hale getirmektir. Sosyal yaşam süresinin uzaması, düşünme yetilerini olumsuz etkileyebilir.
Yaşlandıkça, zihnimiz ve saklımız olan değişiklikleri aktarır. Bu değişimlerin bazı genetik faktörlerden, bazılarının belirtilerinden ve süreleri nasıl değerlendirildiğinden itibaren ayrılır.
Beynin ne kadar iyi çaba gösterdiği, matematiksel fonksiyonlar ve duygusal tepkiler gibi aralıklı performansla ölçülebilir. Beyin sağlığının iyi olması, hafıza ve duygusal tepkilerdeki yetkinliği ifade eder.
Beyninin yaşlanmasına sebep olan hastalıklar nelerdir?
1-Sosyal Etkileşim Eksikliği:
2019'da Frontiers in Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmada, beyin sağlığının sosyal etkileşimle bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Bir kişi sosyal olarak ne kadar az aktifse, beyninin biriktirdiği dış katmanı olan gri maddeyi o kadar fazla kazanır.
2-Rutin Bağlı Yaşam:
Yeni yeteneklerin edinilmesi, beynimizin genç kısmının katkısını sağlar. Eğitim, yaratıcılığı teşvik eder, bilgi altyapımızı genişletir ve genel yöntemler seçeneklerimizi arttırır.
3-Stres:
Stresin, beyin sağlığı üzerinde doğrudan olumsuz etkileri vardır. Kronik stres, beyin hasarına zarar verme, hafıza ve öğrenme süreçlerinden sorumlu olan prefrontal korteksin küçülmesine neden olabilir.
4-Beslenme Şekli:
Beslenme şeklimiz hayatımız boyunca beyin sağlığımızı etkiler. Kırmızı et, şeker ve rafine tahıl alımını sınırlamak daha iyi bir beyin sağlığına giden yollardan biridir.
5. Uyku Kalitesi:
Ortalama bir yetişkinin dinlenmiş ve güne hazır hissetmesi için gecede 7 ila 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterince uyumamak hafıza, problem çözme yeteneği ve muhakeme becerilerinde düşüşe neden olabilir. Yeterince uzun süre uyumamanın yanı sıra, aldığımız uykunun kalitesi de beyin sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir. Parçalı uyku beynimizi riske atarak konsantre olmayı ve önemli bilgileri hatırlamayı zorlaştırır.
6. Oturma Süresi:
Uzmanlara göre, ortalama bir yetişkin günde altı buçuk saat oturuyor ve bu da vücudumuza ve beynimize zarar veriyor. Uzun süre oturmak beynin hafızadan sorumlu bölümünü değiştirir.