Şişkinlik, sıvı veya gazın tutulmasından kaynaklanan şişkin bir durum olarak tanımlanır. Çoğu kişi tarafından zaman zaman hissedilen bir duygudur ve midenin dolu ve gergin hissedilmesine neden olur.
Bazı insanlar için şişkinlik yaygın ve rahatsız edici bir durumdur. Genellikle bağırsak gazından kaynaklanır. Neyse ki yemeklerinize kimyon ekleyerek şişkinliği tedavi edebilir ve hatta önleyebilirsiniz.
Şişkinliğin arkasındaki gazlar, yenen ancak uygun şekilde emilmeyen yiyeceklerden gaz üreten sindirim sistemindeki bakteriler tarafından üretilir.
Kimyonun ishal, kolik, bağırsak spazmları ve gaz gibi sindirim sorunlarına yardımcı olduğu ise bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Özellikle kimyon tohumları safra üretimine yardımcı olur ve sindirime ve emilime yardımcı olur. Sanskritçe'de kimyon aslında 'sindirime yardımcı olan' anlamına gelir.
Bitki, mide, safra ve pankreas salgısını uyarır ve ona mükemmel genel sindirim nitelikleri verir.
Kimyon ayrıca, kan şekeri düzeylerini düşürmek ve kanın pıhtılaşmasını önlemek de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sağlayan önemli bir fitokimyasal olan cuminaldehit içerir.
Sadece şişkinliği hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır, kolesterol seviyelerini düşürür, kilo vermeye yardımcı olur ve yemeğinize özel bir tat katar.
BESLENMENİZE KİMYON EKLEMENİN YOLLARI;
KİMYON ÇAYI
Kaynayan suya iki çay kaşığı kimyon tohumu ekleyin, tortusunu süzün ve demlenmiş çayınızı tüketebilirsiniz.
KİMYON TAKVİYELERİ
Öğütülmüş kimyon tohumları veya çörek otu tohumu yağı içeren kimyon takviyeleri tüketebilirsiniz. Kimyon takviyeleri ayrıca kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
YEMEKLERİNİZE KİMYON EKLEYİN
Kimyon tohumları, tozu ve öğütülmüş kimyonun tümü antioksidan ve metabolizmayı hızlandırıcı özellikler içerir. Bitkiyi pirinç, mercimek ve kavrulmuş sebzelere ekleyebilirsiniz.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından 2013 yılında yapılan bir çalışmada, irritabl bağırsak sendromu hastalarını kontrol altına almak için kimyon özlerine baktı.
Çalışmanın sonucunda, bitkinin karın ağrısı, şişkinliN varlığının kimyon özleri ile tedavi sırasında ve sonrasında istatistiksel olarak önemli ölçüde azaldığını kanıtladı.
KİMYONUN FAYDALARI SİNDİRİMİ DESTEKLER
Kimyon, sindirim sistemi sağlığını destekler. Sindirimi kolaylaştırır, gaz oluşumunu azaltır ve şişkinlik hissini hafifletebilir. Kimyonun sindirim enzimlerinin aktivitesini artırdığı ve bağırsak hareketlerini düzenlediği düşünülmektedir.
ANTİ-İNFLAMATUAR İÇERİĞE SAHİPTİR
Kimyon, içerdiği antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşikler sayesinde vücuttaki inflamasyonu azaltabilir. Bu da bağışıklık sistemi sağlığını destekleyebilir ve inflamatuar hastalıkların riskini azaltabilir.
ANTİOKSİDAN ETKİLERİ BULUNUR
Kimyon, vücutta serbest radikallerle savaşan antioksidan bileşikler içerir. Serbest radikaller, hücre hasarına ve çeşitli hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilir. Kimyonun antioksidan özellikleri, hücreleri koruyabilir ve sağlıklı bir yaşlanma sürecini destekleyebilir.
KAN ŞEKERİNİ KONTROL ALTINA ALIR
Kimyonun kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Araştırmalar, kimyonun insülinin etkisini artırabileceğini ve kan şekeri seviyelerini dengeleyebileceğini göstermiştir. Bu özellikleriyle kimyon, diyabet yönetiminde destekleyici bir rol oynayabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUR
Kimyonun antimikrobiyal özellikleri vardır ve sindirim sistemi enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili olabilir. Bazı çalışmalar, kimyonun bakteri ve mantarların büyümesini engellediğini göstermektedir.
Kimyon, genellikle yemeklere baharat olarak eklenerek veya çay olarak tüketilerek kullanılır. Ancak, tıbbi amaçlarla kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanızda fayda vardır, özellikle hamilelik, emzirme dönemi veya herhangi bir sağlık sorununuz varsa. Ayrıca, kimyonun yüksek miktarlarda kullanılması bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir, bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir.