Böbreklerin yapıları ve işlevleri nedeniyle toksisite riskine en fazla açık olan organ olduğunu belirten Dr. Büyükbakkal, nefrotoksisitenin böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların yol açtığı zehirleyici etkiler olduğunu açıkladı.

Büyükbakkal, özellikle ağrı kesiciler, antibiyotikler, kalp ve tansiyon ilaçları, ağır metaller ve kemoterapotik ilaçların uzun süreli ve yüksek doz kullanımlarının nefrotoksik etkilere yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, bazı bitkisel ürünlerin de toksik etkileri olabileceğine dikkat çekti, özellikle aristoloşik asit içeren bitkisel ürünlerin kullanımının böbreklere zarar verebileceğini vurguladı.

Hipersensitivite reaksiyonlarının da böbrek hasarına neden olabileceğini belirten Dr. Büyükbakkal, bu tür reaksiyonların kimyasalın dozuna bağlı olmadığını ve vücudun aşırı duyarlılık göstermesiyle ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Gıdı Sarkmasının Nedenleri Gıdı Sarkmasının Nedenleri

Bitkisel ürünlerin böbrek üzerindeki etkilerine değinerek, özellikle aristoloşik asit nefropatisi örneğini veren Dr. Büyükbakkal, bu tür bitkisel ürünlerin kullanımının potansiyel risklere yol açabileceğini ve hastaların bu konuda bilinçli olmalarının önemli olduğunu vurguladı. Doktor önerisi dışında bitkisel ürünlerde dahil ilaç kullanmama çağrısında bulunan Büyükbakkal, sağlığın servet olduğunu ve bilinçsiz ilaç kullanımının önlenmesi için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.