Ömer Zülfü Livanelioğlu, 20 Haziran 1946 tarihinde Konya'nın Ilgın ilçesinde doğdu. Livanelioğlu ailesinin kökleri, büyük dedesi Ömer Efendi'nin 93 Harbi sırasında Artvin'deki Ermeni ve Rus işgallerinden kaçıp Erzurum'a sığınarak Ahmet Muhtar Paşa'nın ordusuna katılmasına dayanır.

Ömer Efendi, Harput Redif Taburu'nda mülazım olarak görev alır ve bir çatışmada şehit düşer. Ömer Efendi'nin oğlu Zülfü Efendi ise Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sorgu hakimi olarak görev yapmıştır. Soyadı Kanunu'yla birlikte babasının memleketi Artvin/Yusufeli/Livane Sancağı'ndan esinlenerek Livanelioğlu soyadını almışlardır. Zülfü Efendi'nin üç oğlu da hakim olmuş, en büyüğü ve Zülfü Livaneli'nin babası olan Mustafa Sabri Livanelioğlu ise Yargıtay Başkanvekilliği görevine kadar yükselmiştir.

Ömer Zülfü Livanelioğlu Kimdir?

ABD'nin Fairfax Konservatuvarı'ndan mezun olan Zülfü Livanelioğlu, bağlama çalmayı Ilgın'da yaşarken ve yaz tatillerinde teyzesi Nazmiye (Türeli) Yücel'in eşi Turhan Yücel'den öğrendi. Turhan Bey, Livaneli'ye hayatını değiştirecek bir temel attı.

Zülfü Livaneli, müzik kariyeri boyunca birçok ulusal ve uluslararası ödül kazandı, eserleri Joan Baez, Maria Farantouri gibi yerli ve yabancı birçok sanatçı tarafından yorumlandı. Türkiye'de kültür, sanat ve politika alanlarında önemli bir isim haline gelen Livaneli, 300'ün üzerinde beste ve 30 film müziğine imza atmıştır.

İsveç'e sürgün yıllarında çeşitli işlerde çalışan sanatçının en büyük hayallerinden biri Türkan Şoray ile tanışmak ve İsveç'teki ünlü yazar, gazeteci veya şairlerle karşılaşmaktı.

Sanatçı, "Yer Demir Gök Bakır", "Sis", "Şahmaran" ve "Veda" olmak üzere dört uzun metrajlı film yönetmiş, bu filmlerle Valencia Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ve Montpelier Film Festivali'nde "Altın Antigone" ödüllerini kazanmıştır. "Sis" filmi "En İyi Avrupa Film Ödülü"ne aday gösterilmiştir.

Ekim 1986'da Cengiz Aytmatov'un davetiyle, Issyk-Kul Forumu'na katılan Livaneli, dünya kültürüne ve sanatına katkı sağlama amacıyla Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave gibi isimlerle işbirliği yapmıştır.

1996 yılında UNESCO tarafından büyükelçi unvanı alan sanatçı, 1978 yılında "Nazım Türküsü" adlı albümünde Nâzım Hikmet'in şiirlerini besteledi. Ayrıca, "Arafat'ta Bir Çocuk" gibi birçok kitap yazmış ve uluslararası kültür çevrelerinde saygınlık kazanmıştır.

19 Mayıs 1997'de Ankara Hipodrom'da verdiği konserle 500.000 kişilik katılım ile Türkiye'nin en büyük konserini gerçekleştirmiştir.