Bir anda 7 kilo verdiren, cayır cayır yağ yakan Türk kahvesi tarifi Bir anda 7 kilo verdiren, cayır cayır yağ yakan Türk kahvesi tarifi

Yediğiniz meyvelerin çekirdeklerinin tehlikeli olduğunu biliyor muydunuz? Bu çekirdeklerin içinde siyanür bulunması, onları sağlığınız için ciddi bir risk haline getiriyor. Günlük hayatınızda sıkça tükettiğiniz bu meyveleri çekirdeklerinden ayırmadan yiyenlerdenseniz, bu haberi okuduktan sonra daha dikkatli olacaksınız. Özellikle çocukların severek tükettiği bu meyvelerin çekirdeklerini temizlemek oldukça önemli. Dikkatli tüketin.

Tehlikeli Meyve Çekirdekleri:

Elma çekirdeği: A, B, C, E ve K vitaminleri açısından zengin olan elma, sağlığımız için çok faydalı. Ancak elma çekirdeklerinde bulunan siyanür, aşırı tüketildiğinde büyük zararlara neden olabiliyor.

Şeftali çekirdeği: A ve C vitamini deposu olan şeftali, çekirdeği ile beraber tüketildiğinde tehlikeli bir hale geliyor. Şeftali çekirdeğinde yüksek oranda siyanür bulunmakta.

Kiraz çekirdeği: Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan kiraz da çekirdeği ile beraber tüketildiğinde zehirli olabiliyor. Çekirdeğinde siyanür bulunur ve aşırı tüketildiğinde zararlı olabilir.

Erik çekirdeği: A, B ve K vitaminleri içeren erik de çekirdeği çok zararlı olan meyvelerden. Çekirdeğini kırıp içerisindeki yumuşak dokuyu yememek gerekiyor, çünkü siyanür içeriyor.

Kayısı çekirdeği: Kayısı çekirdeği birçok faydasıyla biliniyor. Ancak çok az miktarda siyanür içeriyor. Özellikle acı kayısı çekirdeğini fazla yerseniz bu siyanür vücutta birikir ve zehirlenmeye yol açar.

Bu meyvelerin çekirdeklerini yutmak veya çiğnemek, vücuda zarar verebilecek miktarda siyanür içerebilir. Bu nedenle, bu meyvelerin çekirdeklerini tüketirken dikkatli olunmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

Siyanürün Zararları:

Meyvelerde bulunan siyanürü yüksek miktarda (100-300 ppm) tüketmek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar arasında bilinç kaybı, düşük tansiyon, akciğer hasarı, yavaş kalp atışı ve ölümle sonuçlanabilen solunum yetmezliği bulunuyor. Ciddi siyanür zehirlenmesinden kurtulan kişilerde ise kalp, beyin ve sinir hasarı gelişebilir.

Kaynak: Cihat Öztürk