Karpuz’a kırmızı rengini veren ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan likopen, sağlığımız için oldukça faydalıdır. Ancak karpuzun sunduğu mucizeler yalnızca bununla sınırlı değildir. Karpuz çekirdeklerini artık çöpe atmaya son.
Karpuz Çekirdeklerinin Faydaları:
Çoğu insan karpuz çekirdeklerini ayıklamayı sinir bozucu bulsa da, bu çekirdeklerin sağlığımıza pek çok faydası bulunmaktadır. Karpuz çekirdekleri lif ve protein açısından zengindir ve doğru şekilde kullanıldığında harika bir atıştırmalık haline gelebilir. Ancak karpuz çekirdeklerini çiğ olarak tüketmek uygun değildir. Çekirdekler haşlanarak veya kavrularak tüketilmelidir.
Karpuz Çekirdeği Nasıl Tüketilmeli?
Toplanılan karpuz çekirdekleri önce kaynatılır. Pişirilen çekirdekler daha sonra tuz ile kavrulur. Bazı yöntemlerde çekirdekler çömleklerde tuza bastırılıp fırınlanırken, bazı yöntemlerde ise tavada tuzla kavrulur. Uzmanlar, karpuz çekirdeğinin içindeki yağın zararlı olmadığını ancak tuz ile kavrulduğunda vücudun tuz oranını artırabileceğini belirtmektedir.
Step to Health’te belirtilenlere göre karpuz çekirdekleri, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca böbrek taşlarının oluşumunu engelleyebilir ve tansiyonu düzenlemekte etkilidir. Karpuz çekirdeğinden yapılan bir çay sindirim sistemine de faydalıdır. Çekirdeğin içindeki folik asit, mide asidi salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır.
Magnezyum Ve Diğer Mineraller
Karpuz çekirdeğinde bulunan magnezyum, enzimler, hücreler, kaslar, sinirler ve tansiyon için inanılmaz etkiler sunar. Her 4 gram karpuz çekirdeğinde 21 miligram magnezyum bulunur. Ayrıca karpuz çekirdeklerinde yer alan protein ve kalsiyum, metabolizmanızı düzenler.
Karpuz çekirdekleri, sağladığı besin değerleri ve sağlık faydaları ile günlük diyetinizde yer alması gereken önemli bir besin kaynağıdır. Doğru şekilde hazırlandığında hem lezzetli bir atıştırmalık hem de sağlıklı bir katkı maddesi olabilir.