İngiltere’de yapılan uzun süreli bir çalışmada, D vitamini eksikliği yaşayan bireylerde bunama riskinin yüzde19-25 oranında arttığı gözlemlendi. D vitamini takviyesi alanlar ise Alzheimer riskini yüzde17 oranında azaltabiliyor. Peki, D vitamini eksikliği nasıl giderilir ve eksiklik belirtileri nelerdir?
D Vitamininin Demans Üzerindeki Etkileri
The American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan çalışmaya göre, 14 yıl boyunca izlenen katılımcılarda, D vitamini yetersizliği nedeniyle demans riskinin yüzde 19-25 oranında yükseldiği belirlendi. Araştırma, hem Alzheimer hem de damar tıkanıklığına bağlı gelişen demans riskinin D vitamini eksikliği ile artabileceğini gösteriyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, demansa karşı erken yaşta önlem alınması gerektiğine dikkat çekerek gençler ve yetişkinlere çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Yorgunluk Ve Ağrılar D Vitamini Eksikliğinden Kaynaklanabilir
Uzm. Dr. Eryiğit, demans riskinin yaşla birlikte arttığını belirterek, “D vitamini genellikle kalsiyum ve kemik sağlığı ile ilişkilendirilse de, gençlerde unutkanlığın başlıca sebeplerinden biridir. Bu nedenle D vitamini takviyesi önemlidir. Nörolojiyi en çok ilgilendiren sorunlardan biri unutkanlıktır. Yorgunluk, sürekli uyuma isteği, vücutta ağrılar ve yeterince dinlenememe gibi belirtiler D vitamini eksikliğine işaret edebilir. Türkiye, bol güneşli bir ülke olmasına rağmen yeterince güneşlenmiyoruz. Güneşlenirken koruyucu krem kullanıyoruz. Oysa D vitamininin en iyi kaynağı, doğrudan güneşle temas etmektir,” dedi.
Uzman Dr. Nazan Eryiğit, ayrıca, “Yağlı balık tüketimini arttırmalıyız. Belki de omega-3 takviyesi almalıyız çünkü bu takviyelerde yüksek miktarda D vitamini bulunuyor. Dengeli beslenme önemlidir. Akdeniz diyeti uygulayın, bol yeşillik tüketin. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz. B12 ve folik asit de önemlidir ve bu üç vitamin birlikte alınmalıdır,” diye ekledi.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
D vitamini ihtiyacını karşılamak için en etkili yöntem güneş ışığıdır. Diyetle D vitamini alımı sınırlıdır. Somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısı D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer almaktadır.