Kemik Erimesi Nedir?

Kemik erimesi, tıp dilinde osteoporoz olarak da adlandırılan, kemiklerin yoğunluğunun azalması ve yapılarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Kemikler, vücutta mineral yoğunluğunu koruyan ve güçlendiren kollajen ve kalsiyum minerallerinden oluşurlar. Ancak yaş ilerledikçe veya hormonal değişiklikler sonucu, vücut bu mineralleri yeterli miktarda üretemez hale gelir ve kemik yoğunluğu azalmaya başlar. Bu durum da kemiklerin kolayca kırılabilme riskini artırır.

Kemik erimesinin en yaygın nedeni yaşlanmadır. Yaşlandıkça, kemiklerin mineral yoğunluğu azalır ve bu da kemik erimesine yol açar. Özellikle menopoz dönemi kadınlarda hormonal değişikliklerle birlikte kemik erimesinin başladığı bir dönemdir. Kadınlarda östrojen hormonu azaldıkça, kemiklerdeki mineral yoğunluğu da azalır.

Ayrıca, düşük kalsiyum alımı, hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve alkol kullanımı, ailede kemik erimesi öyküsü bulunması, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve genetik faktörler de kemik erimesinin nedenleri arasında sayılabilir. Herkesin kemik erimesi riski bulunmasına rağmen, özellikle yaşlılar ve menopoz sonrası kadınlar daha yüksek risk altındadır.

Kemik Erimesinin Nedenleri Nelerdir?

Kemik erimesi, kemiklerin yoğunluğunun azalması ve yapılarının zayıflaması durumudur. Pek çok faktör kemik erimesinin oluşmasına katkıda bulunabilir.

Bunların başında yaş faktörü gelir. Yaş ilerledikçe kemik hücrelerinin yenilenme hızı azalır ve kemik erimesi riski artar. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda hormon seviyelerinin değişmesi, kemik yoğunluğunun azalmasına neden olabilir.

Diğer bir neden ise beslenme eksiklikleridir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği, kemik sağlığını olumsuz etkiler ve kemik erimesi riskini artırır. Ayrıca düşük protein alımı da kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Genetik faktörlerde kemik erimesinin nedenleri arasındadır. Eğer ailenizde kemik erimesi öyküsü varsa, size geçme ihtimali de yüksektir. Son olarak, bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar da kemik erimesine yol açabilir. Örneğin, kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar kemiklerin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Kemik Erimesine Karşı Nasıl Önlem Alınabilir?

Kemik erimesine karşı alınacak en etkili önlem vücudun ihtiyaç duyduğu; kalsiyum, Vitamin D ve fosfor desteğini sağlamaktır. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımından uzak durulması osteoporozun gelişmesini engeller. Bununla birlikte kafein alışkanlıklarının da düzenlenmesi gerekir. Ayrıca beslenme düzeninin sağlıklı, çeşitli ve sistematik olması da kemik erimesinden korunmanın en önemli bileşenlerindendir.Özellikle çocukluk döneminde kemik gelişimi oldukça kritiktir. Kemik, temel olarak yaşayan bir dokudur. Çocukluk dönemi ise kemiklerin gelişimi açısından oldukça önem arz eder. Dolayısıyla çocukların, kalsiyum açısından zengin bir beslenme düzeniyle yetişkinlik dönemine hazırlanması, ileride yaşanabilecek olası osteoporoz sorunlarına karşı alınabilecek en etkili önlemdir.Kemik Erimesi TedavisiKemik erimesi tedavisi, farklı metotlar kullanılarak yapılır. Burada hastanın genel sağlık sorunu, hastalığın ilerleme durumu ve hekimin belirlediği yol haritası son derece önemlidir. Bununla birlikte osteoporoz tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntem, vücudun ihtiyaç duyduğu ve yaşlanmaya bağlı olarak karşılayamadığı vitamin desteğini sağlamaktır.Vitamin, mineral, kalsiyum ve fosfor desteği, büyük oranda takviye edici gıdalardan sağlanılabilir. Buna ek olarak beslenme alışkanlıkları da düzenlenmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin yoğun olduğu besinler tercih edilmelidir. Kemiklerin kırılması, çatlaması ya da benzeri deformasyonların oluşması durumunda ise bifosfonat içerikli ilaçlar kullanılır. Söz konusu ilaçlardan bazıları, damar yolu ile uygulanır.