Hasarlı ve orta hasarlı binalara girilmemesi gerektiği hususunda önemli uyarılarda bulunan Yüksek İnşaat Mühendisi Sinan Murat Cansunar, binaların uzmanlar tarafından güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Vatandaşların binalarının geleceğini merak ederek çıktığı araştırma yolunda bilgilendirmelerde bulunmak üzere görüşlerine başvurduğumuz, Yapı ve Deprem Mühendisliği, mevcut binaların güçlendirilmesi, yapı kimyasalları ve yapısal onarımlar üzerine çalışan Mühendis Cansunar, gazetemize bina güçlendirmeyi anlattı.
“OLAYA FIRSATÇILIK GÖZÜYLE BAKMAMAMIZ GEREKİYOR”
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde doktorasını depreme maruz kalan binaların güçlendirmesine üzerine yapan İnşaat Mühendisi Murat Cansunar, “Binaların güçlendirilmesi hususu özellikle yeni yapılan binalar gibi bir husus değildir çünkü yeni yapılan binalarda ortada boş bir arazi vardır. Orada temelinizi yapar katları çıkarsınız ancak mevcut bir yapıda hele de depremden dolayı hasar almışsa hafif veya orta derecede o yapıya müdahale etmek son derece riskli; içinde yaşayan insanların can güvenliliğini ön planda tutarak müdahale edilmesi gerekiyor. Bu bakımdan şu an şehrimizde meslektaşlarımızda bende dahil olmak üzere bu hasarlı yapılarla ilgili görüşlerimizi bildiriyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar, kendim yaşadığım için bugün itibariyle 172 binayı kontrol ettim. Bu süre içerisinde toplamda 6 bine yakın bina var, orta hasar seviyesinde. Genellikle meslektaşlarımız 5-10 dakika vakit harcarken ben minimum 45 dakika ile 1,30 saat arasında ön tespit yapmak zorundayım zira yapıların kiriş kolan birleşik bölgelerinin açık olarak incelenmesi, özellikle bu katlamalı olan yerlerin açılarak bakılması binaya doğru teşhis koymak çok önemli bir adım. Eğer siz doğru teşhisi koyarsanız tedaviyi de doğru yaparsınız. Hasta doktor ilişkisi gibi görmek gerekiyor yapılan işlemleri. Asla olaya fırsatçılık gözüyle bakmamız gerekiyor; anı kurtarmak için aspirin gibi her türlü hastalığa iyi gelir şeklinde yaklaşmamız gerekiyor. Her bina bir insan gibi o binanın özelinde türlü sorunu olabilir. Başka ikizindeki binada o sorun olmaya bilir. Her bina için uzman insanlar onun özelinde teşhisini koymalı, kusurlarını bulmalı ve onun üzerinden de tedavi yöntemleri geliştirmesi gerekiyor” dedi.
“YIKARAK DEĞİL GÜÇLENDİREREK HASARI GİDERMELİYİZ”
Binaları sadece yıkarak değil, güçlendirerek de sağlamlaştırabilineceğine dikkat çekerek, “Güçlendirmeleri alanında uzman mühendisler yapmalı. Olaya sadece yapının sürekliliği ya da sadece dayanımı ya da reşitliği anlamında değil her üçünün de birlikte sağlandığı güçlendirme tekniklerine başvurarak bakmalıyız. 6 Şubat depreminden sonra çok fazla binayı tespit ettik ve ön tespitte ücret almadık” şeklinde konuştu.
“İNSANLAR CANINI KURTARDI ŞİMDİ MALIM HASARLI OLMASIN ŞEKLİNDE YAKLAŞIYOR”
Cansunar, “Güçlendirme işlemi ise 6 ay ile 1 yıl süresi içerisinde gerçekleşiyor ve güçlendirme sırasında insanların evlerini boşaltmaları gerekiyor ancak depremden sonra insanlar evlerin hasarlı çıkması durumunda fiyatının düşeceğinden dolayı hasar tespitini reddediyorlar. İnsanlar canını kurtardı şimdi malım hasarlı olmasın şeklinde yaklaşıyor. Bunlar son derece yanlış hareketler çünkü bizim amacımız bizden sonraki gelecek kuşakların güvenli yapılarda yaşamaları” ifadelerini kullandı.