CHP Grup önerisi üzerine söz alan Öztürkmen, TBMM genel kurulunda şu ifadeleri kullandı:

Büyük Önder Atatürk "Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir" demişti. Ve bu cumhuriyetin sağladığı olanaklarla Bartın ilinin Ulus ilçesi Ulukaya köyünde doğan, babası emekli öğretmen, annesi ev hanımı olan Sayın Adalet Bakanı cumhuriyetin sağladığı bu ortamdan yararlanarak, faydalanarak her Türk vatandaşına sağlanan olanaklardan yararlanarak bugün Adalet Bakanlığı koltuğuna oturmuştur ancak cumhuriyetin sağladığı bu olanakları her Türk vatandaşına eşit oranda sağlamaktan geri kalmaktan bir türlü vazgeçmemiştir.

Şimdi, Sayın Adalet Bakanı, bıraktık Türk halkının kendisinden adalet beklemesini, adalet mensuplarına bile adaletsiz davranmaktadır. Türkiye'nin her tarafından yüzlerce, binlerce Adalet Bakanlığı mensuplarının feryatları bugünlerde Türkiye'nin her tarafında inlemektedir.

Binlerce Adalet Bakanlığı mensubu Adalet Bakanlığının kendi içinde düzenlediği meslekte yükselme sınavında haksızlıklara uğradıklarını beyan etmektedir. Elimizde -bugünlerde televizyonlarda da bolca gösterilen- sayısız örnek var. 94 almış, 91 alınmış, 89 almış, 88 almış, yazılı sınavda başarılı olmuş yazı işleri müdürleri ama mülakatta elenmişler. O ilde 1'inci olanlar mülakatta elenmiş, o ilde sonuncu olanlar yükseltilmiş, müdür edilmiş. Bunun gibi binlerce örnek var elimizde ama isimlerini veremiyorum, korkuyorlar, diyorlar ki, 'İsmimizi vermeyin. Bizi ya görevden alırlar ya sürerler.'

Aynı mağduriyet emniyet mensuplarında. Bakın, bana bugün ulaşan mağdur diyor ki, "Biz de emniyet mensubuyuz. Türkiye çapında yazılı sınavda derece yapmış 120 emniyet mensubu mülakatta elendi."

Bu haksızlıkları yapmaktan bir türlü vazgeçmiyorsunuz; sizin ne vicdanınız var ne insafınız var.”

ERDOĞAN’IN SÖZÜ NE OLDU?

Öztürkmen, genel kurulun ardından mülakat skandalına ilişkin basına da açıklamalarda bulundu. Öztürkmen’in açıklamalarının satır başları şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl seçimlerden önce “Kamuda mülakatı kaldıracağız” sözünü vermişti. Bırakın kaldırmayı, kamuda torpil katmerleşti. Bakın son örneği Adalet Bakanlığı'nda yaşanıyor.

2023 yılı Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nda aldıkları yüksek puanlara rağmen, 11 Aralık 2023 ile 1 Mart 2024 tarihleri arasında yapılan sözlü sınavlarda (mülakat) başarısız sayılan çok sayıda personelin isyanı ortada. Günlerdir belgelerini açıklıyoruz!

Günlerdir mülakat mağdurlarıyla görüşüyoruz. Bizim yüz yüze görüştüklerimizin sayısı yüzü aştı. Ancak ülkemizde bu haksızlığa uğrayanların sayısı yüz binlerle ifade ediliyor.

Yazılı sınavda 92 alan memur mülakatta “başarısız” sayılıp eleniyor. Ancak adliyede 68 almış kişi atanıyor. 91 puan alan eleniyor, 69 puan alan atanıyor. İl birincisi mülakatta “başarısız” sayılırken, son sıradakiler yükselme alarak müdür yapılıyor.

RTÜK'ten O Kanallara Ceza RTÜK'ten O Kanallara Ceza

Bu mülakat skandalına ilişkin her gün elimize yeni belgeler ulaşmaya devam ediyor.

Bakın dün elimize ulaşan yeni belgelerden biri: Adalet Bakanlığı yükselme sınavında 94 puan alan aday, mülakatta “başarısız” sayılmış. Yanlış okumadınız 94!

Bu tertemiz, çalışkan, liyaklatlı vatan evlatlarının atanması için tam 100 puan mı almaları gerekiyor! Ayıptır, günahtır, yazıktır. Daha doğrusu suçtur! Peşinizi bırakmayacağız...

SARAY’A SORULAR

Şimdi mülakat skandalına ilişkin önemli bir soru... Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl seçimler öncesi “Kamuda mülakatı kaldıracağız” sözü verdi.

Biz de önceki gün soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sorduk:

1- Cumhurbaşkanı'nın sözü doğrultusunda size bu yönde bir talimat geldi mi?

2- Geldiyse neden uygulanmadı?

3- Gelmediyse Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sözünden neden döndü?

Bu soruların yanıtlarını hem biz hem de Türk Milleti merakla bekliyor!

MAĞDURLARIN İSYANI

Bakın mülakat mağduru bir arkadaşımız ne diyor:

“Ben yıllardır (…) Adliyesi’nde zabıt katibi olarak çalışıyorum Adalet Bakanlığı 2023 yılı görevde yükselme yazılı sınavından 90 almama rağmen ne yazık ki mülakatta elendim. Benim babam asker gazisi. Ben babama bakarken çalışarak bu notu aldım ama ne yazık ki çevremde benden daha az kıdemli ve düşük puanlı kişilerin müdür olduğunu öğrendim. Ayrıca müdür olanların çoğu sonuçlar açıklanmadan aranmış ve sendikalarından kendilerine mesaj gitmiş tebrikler diye… Bizim kimsemiz yok diye hakkımız hep yenecek mi? Benim gibi yüzlerce arkadaşım mağdur”

 “Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavında 82 puan alarak mülakata katıldım. Mülakatta sorulan sorulara doğru cevap vermeme ve sicilim temiz olmasına rağmen kazanamadım. Bulunduğum adliyede 70-71 puan alanlar kazandı. Önceki sınavlarda 84 ve 89 puanlarla elendim.”

“84-89-82 puanlarla eleniyorum, artık bu haksızlığa katlanamıyorum, benim gibi yüzlerce arkadaşım var, torpil bulamayacağı için yazılı sınava girmeyen bir sürü arkadaşımız var. Mülakatlar iktidar partisinin tekelinde midir? Kaldırılması için yapılabilecek bir şey yok mudur?”

 “X ilinde zabıt katibi olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda şehit ailesiyim. Görevde yükselme sınavına girerek 83 puan aldım. İlimde alım yapılacak 5 kadro içerisinde yerimi aldım. Ancak 01.04.2024 tarihinde açıklanan mülakat sonucuna göre başarısız bulunarak atamam yapılmadı.

“14 yıllık memurum. Görevleri üstün emek ve gayretle tamamlamama rağmen 75 puanlı, yazılı sınav puanına göre ilde en düşük puanlı, kâtiplik işlerini bile yeterli derecede yapamayan arkadaşlarımız atanırken, ilimizde ilk 4'e girenlerin hiçbiri atanamadı.”

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTIK

Hemen her kurumda hakları, emekleri yenilen yüz binlerce mülakat mağduru var. Bu rezaleti bitirmek için tüm mücadeleyi vereceğiz.

Kurumlarımızda torpilli eş, dost, akrabalar değil; liyakatlı pırıl pırıl gençler, bu vatanın tertemiz evlatları çalışacak! Hem Adalet Bakanlığı mülakat sınavının iptal edilmesi için hukuk mücadelesini başlattık.

Sadece bu sınavda değil hemen her kurumda hakları, emekleri yenilen yüz binlerce mülakat mağduru var. Bu rezaleti bitirmek için tüm mücadeleyi vereceğiz!” HABER MERKEZİ