Öztürkmen, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya bu araca “çakar” kullanma yetkisinin ne zaman ve neden verildiğini sordu. Öztürkmen, “Kamu hizmeti yapmadığı halde çakar verilen kişilerin kimlerdir?”dedi.

Öztürkmen'in soru önergesi şöyle:

“Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin 22 kişi hakkında hazırlanan iddianame geçen günlerde kabul edilmişti. İddianamede “Audi marka” olarak bahsedilen ve cinayetin tetikçisi olan Eray Özyağcı’nın Ankara’dan İstanbul’a kaçırıldığı aracın görüntüleri basına yansımış bulunmaktadır.

Eski Ülkü Ocakları yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş ile Emre Yüksel’in kullandığı söz konusu aracın, ertesi gün (31 Aralık 2023) Ankara'ya dönüşte Çamlıca gişelerindeki Plaka Tanıma Sistemi (PTS) tarafından çekilen görüntüsünde çakarlı olduğu görülmüştür.

Aynı iddianamede, Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş'in, 06 AT 5021 plakalı söz konusu aracın koruma tahsisi bulunduğunu ifade ettiği beyanı da yer almıştır.

Bu bağlamda;

1- 06 AT 5021 plakalı bu araç kime aittir ve 30-31 Aralık 2023 tarihlerinde, İstanbul-Ankara güzergâhlarında kimler tarafından kullanılmıştır?

2- Sinan Ateş'in tetikçisinin taşındığı söz konusu araca ne zaman ve neden “çakar” verilmiştir?

3- Söz konusu araca ayrıca koruma tahsisi yapılmış mıdır?

Tayyar’dan af açıklaması Tayyar’dan af açıklaması

4- Karayolları Trafik Kanunu'nun 71. ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 141. maddesinde belirtilen araçlar, çakar lamba ve tepe lambası kullanabilir. Kamu hizmeti sağlayan resmi görevli araçlar çakar lamba açabilir, fakat eğer araç görev dışında kullanılıyorsa çakar lamba açması yasaktır. Söz konusu aracın sahipleri ve kullanıcıları “kamu hizmeti” mi vermektedir?

5- Türkiye'de kanun kapsamında ve dışında kaç araca çakar kullanma yetkisi verilmiştir? Kamu hizmeti sağlamayan resmi görevliler dışında kaç kişiye çakar tahsisi yapılmıştır? Bunlar kimlerdir?”  HABER MERKEZİ