Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği Doğanpınar Barajı, tamamlanmasına rağmen Kılavuzlu mahallesindeki çiftçilerin su sorununu çözemedi. Yeni barajın kurulmasıyla eski su kanalının kapatılması ve yeni kanaldan suyun hâlâ tarlalara ulaştırılamaması büyük sorunlara yol açtı. Çiftçi Faraç Toktaş, yaşananları, “Baraj olmasa daha iyiydi. Biz kadim hakkımız olan eski kanaldan topraklarımızı suluyorduk. Şu anda 7 bin ton ürün kaybımız var” diyerek açıkladı.

SU SORUNU ÇÖZÜLEMEYİNCE ÇİFTÇİLER ZARARDA


Doğanpınar Barajı'nın yapımı sonrasında çiftçiler su beklerken, Kılavuzlu mahallesindeki durum giderek kötüleşti. Toktaş, yeni ve eski kanalların durumunu şöyle özetledi: “Bizim ana kanalımız var. 500 senelik arazileri sulayan kadim hakkımız. Bu kanalı kestiler, boru yatırdılar, toprak doldurdular ve suyu kestiler. Sonra da bugün yarın suyu bırakırız dediler ama suyu bırakmadılar. Nisan ayında yeni borudan su vereceğiz dediler. Onu da vermediler. Mısır, buğdaylarımız kurudu, mahsul alamadık. 7 bin dönüm araziyi kuruttular. İsteseler suyu verirlerdi” şeklinde belirtti.


ÇİFTÇİLER SU KANALLARININ AÇILMASINI İSTİYOR


Doğanpınar Barajı'nın tamamlanmasına rağmen, Kılavuzlu Mahallesi'ndeki çiftçiler sulama sorunlarıyla karşı karşıya. Faraç Toktaş, "Doğanpınar mahallesi kısmen eski kadim haktan sulanıyor. Ancak bizim arazilerimizin olduğu Kılavuzlu’daki araziler sulanmadı. Çünkü eski kanal inşaat sırasında toprakla doldu. Müteahhit E. K. bilinçli kapattı diye düşünüyoruz. Olan buradaki yüzlerce çiftçiye oldu, tarlalarını sulayamadılar. Hepsi şikayetçi. Biz tarlalarımızı sulamak için kanalımızın açılmasını istiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz" dedi.

Gaziantep’te o yollar trafiğe kapatılacak Gaziantep’te o yollar trafiğe kapatılacak

SULAMA KANALLARI AÇILMADI, ÇİFTÇİLER MAĞDUR OLDU


Toktaş, 28 bin dönüm arazinin sulanması beklenirken, yapılan müdahaleler sonucu çiftçilerin mağduriyet yaşadığını belirtti. "Yeni yapılan kanalı da açmadılar. Kılavuzlu Mahallesine ne eski kanaldan, ne de yeni kanaldan su verilmiyor. Oysa bizden bir sonraki köyün arazileri sulanıyor. Bizde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. CİMER’e yazdık. Bu milli bir servet. Çiftçi borçlu. DSİ işin sorumlusu. Ama işi müteahhit. Birde buraya ne oluyorsa işçi dayanmıyor. 4 sene önce açıldı ancak müteahhit hala barajı teslim etmedi. Sürekli geciktiriyor. Baraj olmasa daha iyiydi. 7 bin ton ürün kaybımız var" dedi.

Kaynak: Ali Kartal