Başınızda sıkışma hissi varsa dikkat! Başınızda sıkışma hissi varsa dikkat!

Birçok meyve çekirdeği yenilmezken kayısı çekirdeği yenilebilir.  Kayısı çekirdeğinin faydaları nedir? Nasıl tüketilmeli?

Şifa Kaynağı Kayısı Çekirdeği

Kayısı, taze ve kuru olarak yaz aylarında tüketilen sevilen bir meyve çeşididir. Ancak çekirdeği dikkatli tüketildiğinde sağlık açısından inanılmaz faydalar sunar. Kayısı çekirdeği, birçok önemli mineral ve vitamin içerir.

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları

Kayısı çekirdeği, E vitamini, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi önemli minerallerin kaynağıdır. Aynı zamanda protein ve lif bakımından da zengindir. Bu çekirdek, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan amygdalin (B17 vitamini) içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini destekleyen çeşitli vitaminler ve mineraller içerir. Lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını azaltabilir.

E vitamini ve antioksidanlar, cilt sağlığını destekler ve cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine katkıda bulunur. Magnezyum ve potasyum, kalp sağlığını destekleyen minerallerdir. Bu mineraller, kan basıncını düzenlemeye ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Nasıl Tüketilmeli?

Kayısı çekirdekleri doğrudan çiğ olarak tüketilebilir. Ancak, içeriğinde bulunan amygdalin maddesi siyanür türevi içerir ve yüksek miktarda tüketilmesi toksik etkilere yol açabilir. Bu nedenle günlük tüketim miktarını sınırlanmalı.

Kayısı çekirdekleri, diğer kuruyemişler ve kuru meyvelerle karıştırılarak atıştırmalık olarak tüketilebilir. Öğütülmüş kayısı çekirdekleri, kek, kurabiye, enerji barları gibi tatlı ve pastaların içine eklenebilir. Ayrıca kayısı çekirdeği yağı, salatalara veya yemeklere eklenebilir.

Kayısı çekirdeği, dikkatli ve bilinçli tüketildiğinde sağlık açısından birçok fayda sağlar. Fakat içeriğindeki maddeler nedeniyle tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. Sağlıklı bir yaşam için kayısı çekirdeğini diyetinize ekleyebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi