Çörek Otu Nedir?
Dünyada Nigella Sativa adıyla bilinen çörek otu, Doğru Avrupa ve Batı Asya’ya özgü, tohumu baharat ve yağ olarak kullanılan düğünçiçeği ailesine ait şifalı bir bitkidir. Çörek otu tohumu ise, hafif acı ve keskin bir tadı olan siyah damla şeklinde bir tohumdur. Toz formu mutfaklarda baharat olarak kullanılırken, sıkılan tohumlardan elde edilen yağı ile de çörek otu yağı olarak kullanılır.
Çörek Otu Besin Değeri
Çörek otu etkili miktarda bitkisel protein, lif ve mineraller ile vitaminler içermektedir. İçeriğinde besin bileşimi olarak %20.85 protein, %38.20 yağ, %7.94 lif ve %31.94 toplam karbonhidrat bulunur.
Çörek Otu Faydaları
Kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilecek, fitokimyasal, antiinflamatuar ve antioksidanlar yanı sıra kalsiyum, çinko ve demir gibi bileşenler ile diyabet, kalp hastalığı ve obeziteye iyi gelen, kolesterolü düşüren ve inflamasyonu hafifleten etkileri olan çörek otunun faydaları şöyle sayılabilir:
Çörek otunun kolesterolü düşürmeye yardımcı özelliği vardır
Bağışıklık sisteminin rahatlamasını sağlar
Antihistamin etkisi saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi gelir
Astım ve bronşit semptomlarını azaltır
Adet döngüsünü düzene sokup ve sancılarını hafifletir
Kanserle mücadele eder
KOAH hastaları için akciğerleri iyileştirmeye yardımcıdır
Enfeksiyona neden olabilen bakterileri öldürür
Sperm sayısını arttırma üzerinde olumlu etkileri vardır
İltihaplı cildi yatıştırmaya yardım eder
Karaciğer hasarlarına karşı koruyucudur
Mide ülserini önler
Eklem ağrılarının azaltılmasında etkilidir
Diyet rutinleri ve beslenme programlarında kullanılabilir
Küçük ölçekli araştırmalarda egzama, sedef ve akne gibi cilt hastalıklarını iyileştirmede yardımcı olduğuna dair olumlu etkiler de göstermiştir.
Çörek otunun sağladığı bu faydalar, vücudu hücre hasarı ve kronik hastalıklardan terapötik özellikler gösteren timokinon adı verilen ana aktif bileşiğinden kaynaklanmaktadır. Özellikle astım, saman nezlesi, diyabet, yüksek tansiyon, egzama, kilo verme, adet sancıları gibi hastalıklar ve şikayetlerin giderilmesi için de tüketilen çörek otunun başka faydaları için daha fazla araştırmaya ihtiyaçta bulunmaktadır.
Çörek Otu Nasıl Kullanılır?
Sık kullanım formu yağ ve toz şeklinde olan çörek otu, poğaça, börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelere lezzet vermesi için de kullanılır. Günlük tüketimi 1 çay kaşığı şeklinde önerilen çörek otunun sıklıkla kullanılan yağının da 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir.
Çörek Otu Yağının Faydaları
Antioksidan, timokinon gibi bileşikler yanı sıra, A, C, B1, B6, biotin, niasin ve folik asit gibi vitaminleri içeren çörek otu yağının faydaları ise şunlardır:
Çörek otu yağı iltihabı azaltıp, enfeksiyonlarla savaşır
Diyabet semptomlarını iyileştirmede yardımcıdır
Sindirim sistemini koruyucudur
Astım semptomlarını kontrol etmeyi sağlar
Kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür
Eklem şişmesi ve sertliğini azaltır
Sedef hastalığı, sivilce ve döküntüler gibi cilt hastalıklarını iyileştirir
Cilt ve saç bakımında kullanılır
Çörek otu yağı timokinon etkisiyle bağışıklık hücrelerin sayısını artırarak grip, soğuk algınlığı ve hatta virüslere karşı koruma sağlayabilir.
Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı azaltır ve enfeksiyonlarla savaşır. Yapılan çalışmalar çörek otu yağının; kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Çörek otu yağı, haricen uygulandığında cilt ve saçta da etkili sonuçlar vermektedir.
Çörek otunun en önemli bileşeni olan timokinonun bağışıklığı destekleyici özelliği daha fazla antikor oluşmasına yardım etmektedir. Çörek otu yağı bağışıklık hücrelerin sayısını artırarak grip, soğuk algınlığı ve hatta virüslere karşı koruma sağlayabilir.
Timokinon bileşeni sayesinde çörek otu aynı zamanda mevsimsel alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür. Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri astım belirtilerini de hafifletebilir. Anti-inflamatuar etkileri çörek otu yağını bronşitle mücadele için uygun hale getirmektedir.
Çörek otu yağı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürerek diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olmaktadır. Çörek otu yağı sindirim sorunlarını giderir ve sindirim sağlığını desteklemektedir. Hazımsızlık, gaz, iştahsızlık ve ishale karşı kullanılmaktadır. Timokinon etken maddesi asit salınımını engeller ve sindirim sistemini kaplayan ve koruyan mukoza zarlarını korumaktadır.
Çörek otunun iltihap önleyici özellikleri, romatizma ve iltihaplı hastalıklar üzerinde de etkili olmaktadır. Çörek otu yağı eklem ağrılarına iyi gelir ve romatoid artrit nedeniyle eklemlerdeki ağrıyı hafifletebilir. Yapılan araştırmalar çörek otu yağının sahip olduğu antioksidanların iltihaplanmaya neden olan bazı kısa ömürlü doku hormonlarını engellediğini göstermiştir. Çörek otu yağında bulunan antioksidanlar, kıkırdak aşınmasını ve yırtılmasını yavaşlatabilmektedir.
Çörek otu, A,C ve B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi çeşitli mineraller içerdiği için cilt için de faydalıdır. Cildi nemlendirir, düzenli kullanımı ciltteki koyu lekelerin açılmasına yardımcı olur, cilde genç bir görünüm sağlar.
Çörek otu yağı antienflematuar özelliği ve içerdiği birçok önemli yağ asidi sayesinde akne, egzama, sedef hastalığı ve nörodermatit hastalıklarında olumlu etki göstermektedir. Biotin ve folik asit içeriğinden dolayı çörek otu yağı ile yapılan saç bakımları saçı güçlendirir ve parlaklık verir.
Çörek Otu Zararları Var mıdır? Kimler Kullanamaz?
Her ne kadar doğal bir ürün olarak bilinse de çörek otunun çeşitli zarar ve yan etkiler oluşturma ihtimali de vardır. Aşırı tüketimi böbrek ve karaciğer hasarıyla ilişkilendirilebilir. Çörek otuna alerjisi olanlar ve hamilelerin de tüketmeden önce uzman bir doktora danışmaları tavsiye edilir.
Çörek Otu Yağı Zararları Nelerdir?
Çörek otu yağının ortaya çıkabileceği yan etkiler kaşıntı ve mide bulantısı şeklinde olabilir. Alerjik reaksiyonlara da neden olabileceğinden, cilde uygulanmadan önce küçük bir deneme yapılması önerilir. Ayrıca çörek otunda olduğu gibi, böbrek sağlığı konusunda hassas davranılmalıdır ve aşırı kullanımı böbreğe zarar verebilir.
Çörek Otu Yağını Kimler Kullanamaz?
Hamileler, emziren kadınlar, şeker hastaları, tansiyon ve kanama bozuklukları olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmalıdır.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Soğuk sıkım olarak salata ve yemeklere sonradan dahil edilmesi önerilen çörek otu yağının günde 1 tatlı kaşığı şeklinde kullanımı tavsiye edilir. Daha fazla kullanımı sonucunda yan etkiler oluşturma ihtimali bulunmasından dolayı uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Çörek Otu Her Gün Yenir mi?
Çörek otunun, her gün 1 çay kaşığı şeklinde tüketiminin önerilmesiyle birlikte aşırı kullanımı insan sağlığına zarar verebileceği için doktor tavsiyesiyle hareket edilmelidir.
Sabahları Aç Karnına Çörek Otu Yemenin Faydası Var mı?
Aç karnına sabahları çörek otu tüketmek, açlık hissinizi ortadan kaldırıp kilo vermenize destek olabilir.
Gece Yatmadan Önce Çörek Otu Yağı İçilir mi?
Gece yatmadan önce içeceğiniz çörek otu yağı, kilo verme sürecinde destekçiniz haline gelebilir.
Çörek Otu Uyku Yapar mı?
Anksiyeteyi azaltma ve iyileşmesine yardımcı olabileceği gibi bunun sonucu olarak kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Çörek Otu Yağının Cilde Faydası Var mı?
Ciltteki gözenekleri açmasıyla bilinen çörek otu yağı, cildin daha temiz ve pürüzsüz görünmesini sağlayabilir.