Tarım ve Orman Bakanlığı, iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesini düzenleyen “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik”i 22 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Yönetmelik, Hazinenin özel mülkiyetindeki veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki araziler dışında, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanmasını öngörüyor. Kiralanan arazilerin vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretimde kullanılmaları şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

Çiftçilere Yeni Ödeme33

ARAZİ TESPİT KOMİSYONU OLUŞTURULACAK

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, kiraya verilecek arazilerin tespiti için il ve ilçe müdürlüklerinde ‘arazi tespit komisyonu’ oluşturulacak. Bu komisyon, il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ise ilçe müdürü başkanlığında toplam beş asil ve iki yedek üyeden oluşacak. Komisyon, arazilerin uygunluğunu değerlendirecek ve kiraya verilecek arazileri belirleyecek.

ÇİFTÇİLERE KALICI DESTEKLER SUNULMALI

Düzenlemenin kalıcı çözümler içermediğini aktran Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit,“Bu tür düzenlemeler, kalıcı çözümler sunmuyor. Eğer çiftçi kar elde edebilse, kendi arazisini ekip geçimini sağlar. Bakanlık, iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazisini alıp başkasına kiralaması kalıcı bir çözüm değil. Üstelik kiraya verilen araziler için kira bedeli ödenecek. Eğer tarla kazanç sağlasaydı, tarla sahibi kendisi ekip biçerdi. Üretimin sürekliliğini sağlamak istiyorsak, çiftçilere kalıcı destekler sunulmalı ve üreticinin kendi arazisini ekebilmesi sağlanmalı” şeklinde konuştu.

Çiftçi Kayıt Sistemi Çks (8)

DAHA ETKİLİ PROJELER GELİŞTİRMELİ

İşte Ocak'ta Aile Destek Ödemesi Yerine Gelecek Destek Ödemesi! İşte Ocak'ta Aile Destek Ödemesi Yerine Gelecek Destek Ödemesi!

Tarım sektöründeki sorunların yalnızca düzenlemelerle değil, aynı zamanda uzun vadeli stratejilerle çözülmesi gerektiğini vurgulayan Yiğt “Çiftçilere kalıcı desteklerin sağlanması, tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip. Bakanlık, çiftçilerin arazilerini işleyebilmeleri için gerekli destekleri sunmalı ve üreticilerin karşılaştığı ekonomik zorlukları azaltmak için daha etkili projeler geliştirmeli” dedi.

Çiftçi-3

KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ

Yeni yönetmelik, tarım arazilerinin daha etkin kullanılmasını hedeflese de, uzmanlar ve çiftçiler, bu tür düzenlemelerin tarım üretiminin sürekliliği ve çiftçilerin ekonomik durumları üzerinde daha derin etkiler yaratabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Gaziantep Ziraat Odaları ve diğer tarım kuruluşları, bu konuda daha kapsamlı ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini savunuyor.

Kaynak: Barış Kaya