Ağır hasarlı 14 bine yakın binanın bulunduğu ve bugüne kadar bir kaç tanesinin yıkım işleminin gerçekleştiği Gaziantep'te yıkım yönetmeliğinin uygulanıp uygulanmağı gündeme geldi. Ölümle sonuçlanan yıkım sonrası 'bu son olsun' mesajının verildiği kentte, sürecin iyi yönetilmesi gerektiği ve kesinlikle işin uzmanları tarafından yıkımın yapılması gerektiği vurgulandı. İlgililer, "Hala yıkım bekleyen binlerce bina var, ve plansız programsız yapılacak yıkımların her birisi yeni bir afet yaratma potansiyeli taşıyor" dedi.

* İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burkay Güçyetmez, yıkım süreçlerinin çok dikkatli ve kontrollü yapılması gerektiğini belirterek, "Yıkımlarda kullanılan makinaların kütlesi bile çok önemli. Yıkımda yaşanan olay adli bir vaka ama burada asıl konuşulması gereken konu, Gaziantep olarak yıkım konusuna yeterli donatıya sahip miyiz" dedi.

* CHP Milletvekili Melih Meriç ise, yıkımlarda kesinlikle mühendis ve iş sağlığı konusunda yetkin kişilerin yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

* Mimarlar Odası eski Başkanı Özgür Girişken ise yönetmeliği gündeme getirdi ve "Yıkım sırasında yaşanan göçük ve bir işçinin hayatını kaybetmesi çok üzücü. Yıkım süreci şeffaf ilerlemiyor. İhaleler nasıl ve hangi koşullarda veriliyor, bilmiyoruz" dedi.

GÜÇYETMEZ: BİNALARIN DENGESİ ÇOK ÖNEMLİ

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burkay Güçyetmez, yıkım süreçlerinin çok dikkatli ve kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. 6 şubat depreminde 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Güçyetmez, "Depremlerde kaybettiğimiz canların acıları yüreğimizde. Önceki gün bir yıkımda kepçe operatörü hayatını kaybetti. Görüntülere bakıldığında durum adli olduğu belli. Burada kepçe operasyonunun yıkım konusunda bilgisi olup olmadığını bilemem"


STATİK DENGE ÇOK ÖNEMLİ

Binanın statik dengesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Güçyetmez, "Binada yıkım anında statik denge çok önemli. Aldığı hasarın bölgesi de önemli. Bina ağır hasarlıdır ama çok kolay yıkılır. Bazıları günler sürer. Kullanılan araç makinalarının kapasiteleri çok önemli, Yıkacağı binanın yapısı incelenmesi gereken bir konu. Kütlesi büyük olan bir binanın yıkımı esnasında kullanılan makine ve araçlar önem gerektirir. Kesinlikle küçük araçların kullanılması gerekir. Binevlerdeki ağır hasarlı bina yıkımında kullanılan makine kesinlikle uygun değildir. Bu son derece ciddi bir iş. Elbette bir an önce kentin rahatlaması adına gerek. Ama yıkım için de öncelikle gerekli tüm kontrollerin sağlanması gerekir. İşçi sağlığı yönetmeliğinin ön planda olması gerekir. Yıkım uzmanlık ve eğitim gerektiren bir konu. O nedenle kesinlikle bunlar gözardı edilememeli"

MERİÇ: KOORDİNE EKSİKLİĞİ VAR

CHP Milletvekili Melih Meriç, yıkım sırasında bazı konularda yapılan yanlışların gün yüzüne çıktığını söyledi. Her şeyden önce yıkım esnasında mutlaka mühendis bulunması gerekir. İş sağlığı ve güvenliği ekibinin bulunması gerekir. Burada ordaya koordine eksikliği çıkıyor. Bu işi çevre şehircilik koordine ediyor. Binanın projeye göre yıkılması gereki. Teknik ekibin yıkımın yapılacağı sahada görev alması zaruri. Acı bir ölüm. Bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalı. Tedbirler alınmadan yıkıma izin verilmemeli ve hazırlanan yıkım projesinin onaylanması gerekir"


GİRİŞKEN: HANGİ KOŞULLARDA İZİN VERİLDİ ?

Mimarlar Odası eski başkanı Özgür Girişken ise, "Yıkım sırasında yaşanan göçük ve bir işçinin hayatını kaybetmesi çok üzücü. Yıkım süreci şeffaf ilerlemiyor. İhaleler nasıl ve hangi koşullarda veriliyor, bilmiyoruz. En son 2021 yılında güncellenen Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik’te belirlenen ilkelere uyuluyor mu, yine yönetmelikte belirtilen esaslara göre bir yıkım planı hazırlanıyor mu, yıkıma ilişkin tedbirler alınıyor mu; bunları kim, nasıl denetliyor, bilinmiyor.
Uzmanlar tarafından yönetmeliğe uygun koşullarda bir yıkım planlaması yapılsaydı, aşağıdaki görüntü ortaya çıkmazdı diye düşünüyorum. Hala yıkım bekleyen binlerce bina var, ve plansız programsız yapılacak yıkımların her birisi yeni bir afet yaratma potansiyeli taşıyor" DENİZ YILMAZ

Editör: Haber Merkezi