Aort Anevrizması Nedir?
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ünal Aydın, aort damarının en önemli damarlarından biri olduğunu belirterek, "Aort damarı kalpten çıkarılır, kollar, dolgunlar ve tüm organların kanlanması sağlanır. Aort anevrizması, damar duvarının birleştirilmesi ve anormal şekilde ısıtılması olarak düzenlenir. Bu durum sırasında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" diye açıklıyor.
40 Yaş ve Üzeri İçin Tarama Önerisi
Aort anevrizmasının çoğu zaman semptomsuz genişliğini ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Genelde 50 yaş üzeri kişilerin ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Ancak ailevi yatkınlığı olanın 40'lı, hatta genetik bozukluğu varsa 20'li yaşlarda bile görülebilir. Bu nedenle 50 yaş ve üzeri herkesin eko ve ultrason ile kontrol altına alınması faydalıdır" diyor.
Yüksek Tansiyon ve Aort Anevrizması İlişkisi
Yüksek tansiyon, aort damarlarının kopması varsa bu durumu hızlandıran en önemli risk faktörüdür. Aydın, "Eğer göğüs, sırt veya bel ağrısı hissediliyorsa ultrason ya da eko yapılması önemlidir. Erken teşhisle büyümeyi kontrol altında tutmak mümkündür" şeklinde uyarlanıyor.
Aort Anevrizmasının Belirtileri
Aort anevrizmasının en belirgin belirtileri arasında sırt, göğüs veya bel kemeri bulunur. Bu ağrılar, damar duvarındaki baskının ortaya çıkması ve genellikle ilerlemiş vakalarda hissedilir. Elimizdeki karnımıza koyduğumuzda kalp atışlarıyla dolu bir kitle tıslanıyorsa genişlemiş aortun işareti olabilir.
Tedavi ve Korunma Yöntemleri
Tedavi sürecinin parçalanması ve parçalanması göre planlanır. Aydın'a göre, "Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak için diyet ve yaşam tarzında değişiklikler önemlidir. Genişlemenin temizlenmesine göre stent veya cerrahi işlem uygulanabilir." Göğüs boyutunda genişleme varsa kalp kapaklarını ve damar bağlantılarını değiştirmeleri mümkündür.
Aort Anevrizmasının Patlama Riski
Aort anevrizmasının patlaması durumunda dakikalar veya saatler içinde hayatta kalan hayatların kaybedilmesi söz konusudur. Serbest yırtılma dakikalar içinde ölümle sonuçlanabilirken, sınırlı yırtılmayı tedavi etmek için daha fazla zaman tanınabilir.
Ağır Sporlar ve Tuz Tüketimi
Ağırlık sporları gibi göğüs ve karın artışı hareketleri artırır, aort anevrizması riskini arttırır. Halter gibi sporların aort damarını zorlayabileceğini, genetik yatkınlığı olan kişilere bu tür sporlardan kaçınmasını tavsiye ediyor. Aynı zamanda, Türkiye'de yaygın olan yüksek tuz tüketiminin anevrizması riskinin artması bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor.
Anevrizmadan korunmak için yüksek tansiyon kontrolü, düşük tuzlu diyet ve düzenli sağlık taramaları hayati öneme sahiptir.