Baklavadan, ekmeğe, ulaşımdan, yemeğe kadar her kalemde zamma hazırlanan esnaf "dayanacak gücümüz kalmadı" dedi.
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar, Baklavacılar Odası Başkanı M. Abdulkadir Katmerci, en büyük zararı esnafın göreceğini söylerken, Kurban Bayramı’ndan sonra zam hazırlığına başlayacakları sinyalini verdi. Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı da maliyet artışlarına göre zam yapacaklarını söyledi. Asgari ücret öncesi ve sonrası gelen zamlara yetişemediklerini söyleyen Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak da ulaşım ücretlerine zam için harekete geçti.
KATMERCİ: ZARARI YİNE ESNAF ÇEKECEK
Asgari ücrete gelen zammı değerlendiren ve maliyetleri karşılayabilmek adına Kurban Bayramı’ndan sonra zam hazırlığına başlayacaklarını dile getiren Katmerci zam hazırlığı yaptıklarını söyledi Başkan Katmerci, “Tüm sektörlerde mecburen bir fiyat güncellemesi gelecek. Bizler de Fiyat Tarife Komisyonu olarak toplantı yapacağız. Ancak bayramdan önce bir güncelleme söz konusu değil. Şu an en son geçerli olan liste üzerinden devam ediyoruz. Bayram çıkışında yeni fiyatları hem esnafımıza, hem vatandaşımıza duyuracağız. Şekere bir haftada iki kere zam geldi. Zaten bir işletmede 10 tane personel varsa bin 50 TL’den 10 bin TL SGK’sına fark geldi. Bizim sektör çalışanları asgari ücretli değil ama asgarinin üzerinde bir fiyat veriyoruz. Personel maaşlarına en az yüzde 35 zam geldi. Hal böyle olunca Haziran ve Temmuz ayındaki zararı yine esnaf çekecek” dedi.
ARA ZAM DURUMU OLMAMALI
Asgari ücret artışında ara zam durumuna karşı olduğunu dile getiren Katmerci, “Asgari ücret yılın başında belirlenmeli ki yıl sonuna kadar hem hedefler tutturulabilmeli hem de insanlar harcamalarını ona göre ayarlayabilmeli. Asgari ücret değil alım gücü arttırılmalı. Etin kilosu 150 TL’yi geçmemeli, peynirin kilosu 50 TL’yi, SGK ve BAĞ-KUR primi 2 bin TL’yi, elektrik, su ve doğalgaz faturalarının toplamı bin TL’yi geçmemeli ki insanlar aldığı maaşla geçinebilsin. Gider kalemleri sabitlense maaşlara zam gelmese de olur. Ancak ara zam geldiği zaman SGK priminden tutun BAĞ-KUR primine, işçiliğe, tazminata kadar her şey güncelleniyor bu da ister istemez piyasaya olumsuz yansıyor. Yani şu durumda bana göre zamdan ziyade alım gücü artırılmalı” şeklinde konuştu.
SARI: ZAM BAYRAMDAN SONRA OLABİLİR
Pek çok ilde ekmek fiyatlarına gelen zam sonrası Gaziantep Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı asgari ücret belirlendikten sonra Gaziantep’te pidelerde zam olabileceğini söyleyen isimlerden birisi olmuştu. Pide ve somun ekmek fiyatlarına yapılması beklenen zamlar, esnafın da vatandaşın da gündeminde yer alırken Gaziantep Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı, ekmek fiyatlarına yapılacak zam ile ilgili bayramdan sonra çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Ekmeğe yapılacak zammı bayramdan sonra maliyetlere giderlere baktıktan sonra belirleyeceklerini söyleyen Sarı, “Maliyet artışları belli olduktan sonra Temmuz ayı ortalarında zam gündeme gelebilir. İlgili makamlarla da görüşerek onay alındıktan sonra yeni tarifeyi açıklarız’’ diye konuştu.
ÇOLAK: DURUM ÇOK KÖTÜ
Asgari ücret öncesi ve sonrası gelen zamlara yetişemediklerini söyleyen Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak’ta ulaşım ücretlerine zam için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi’nden randevu istediklerini kaydeden Çolak, artan maliyetler karşısında zor durumda olduklarını kaydetti. Çolak, ‘’Biniş fiyatlarının 14 TL’ye yükseltilmesi için talepte bulunacağız. Biz asgari ücret 5 bin 500 lirayken biniş ücretleri 6,95 idi. Asgari ücrete zam geldi 8 bin 500 lira oldu zam alamadık şimdi 11 bin 402 lira oldu. Bizim o günden bugüne yapmamız gereken asgari ücreti baz aldığımızda 14 lira 40 kuruşa çekmemiz gerek. Dolar, Euro, lastik, parça, yakıt hepsi yükseldi. Yani bu fiyat artışlarının ardından bize en azından 14 liranın üstünde bir rakam vermeleri gerekir’’ dedi.
ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI
Bir şoförün maliyeti 14 bin TL’yi aştığını söyleyen Çolak, “Belediyeden tekrar randevu istedik, haber bekliyoruz. Esnafın dayanacak gücü kalmadı. Bir şoförün esnafa maliyeti 14 bin 500 liraya mal oluyor. Bugün iki tane şoför çalıştırılması demek 29 bin 500 TL maliyet anlamına gelir. Artık ulaşım ücretlerine zammı zamana yaymadan vermeleri gerek. Hiç kimse kusura bakmasın, kimse bedavadan hizmet veremez. Cebimizden harcıyoruz. Yılbaşında verecekleri zammı vermediler. Sürekli ertelediler, deprem dediler, seçim dediler. Diğer iller ikinci zammını alıyor. Biz hala aynı yerimizde sayıyoruz” ifadelerini kullandı. DENİZ YILMAZ- CEYDA BOZKURT