6 Şubat tarihinde Asrın Felaketi’nin yaşandığı iller Gaziantep’te, depremin neden olduğu panik havası devam ediyor. Dün sabah saatlerinde Adana merkezli meydana gelen 5,5 ve 4,4 şiddetindeki iki deprem nedeniyle Gaziantepliler sokaklara döküldü. Depremlerin neden olduğu panik hali sosyal medyaya da yansıdı.
GAZİANTEP TT OLDU…
6 Şubat’ta yaşanan Asrın Felaketi’nin ardından Gaziantepliler, yaşanan her artçı depremden sonra sokaklara akın eder oldu. Depremin neden olduğu yıkıma tanık olan Gazianteplilerin bu panik hali, sabah saatlerinde Adana’nın Kozan ilçesinde yaşanan 5,5 şiddetindeki depreme de yansıdı. Dün sabah saatlerinde yaşanan deprem sonrası pek çok vatandaş sokaklara döküldü. Depremin merkez üssünün neresi olduğunu, yıkımın olup olmadığını öğrenmek için sosyal medyaya akın eden Gaziantepliler, sosyal medyada kentin TT olmasına neden oldu. #Gaziantep hashtagı, Twitter Türkiye gündeminde ilk sırada yer aldı.
ALLAH BENZERİNDEN KORUSUN
Deprem sonrası Gaziantep Valisi Kemal Çeber’den açıklama geldi. Vali Çeber, ‘’Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen hem Adana'da hem de ilimizin de içerisinde bulunduğu bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah benzerinden İlimizi, bölgemizi ve milletimizi korusun inşallah’’ ifadelerini kullandı.
DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, sabah saatlerinde Adana’da meydana gelen depreme ilişkin Gazete27’ye önemli açıklamalarda bulundu. 6 Şubat tarihinde yaşanan Asrın Felaketi’nde yaşanan yıkımı hatırlatan Güçyetmez, Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu ve deprem ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini söyledi.
ÖNEMLİ OLAN AFETE DÖNÜŞMEMESİ
Depremin afete dönüşmemesi için yapılacak çalışmalara değinen Güçyetmez, sürecin iyi yönetilmesinin, depreme dayanıklı kentler inşa edilmesinin önemine vurguda bulundu. Güçyetmez, ‘’Deprem gerçeğini 6 Şubat sabahı hiç olmadığı kadar güçlü bir şekilde yaşadık. 11 ilimiz, Kahramanmaraşlı depremlerde büyük yara aldı. Depremin HER zaman yaşanabilir. Depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Önemli olan depremin afete dönüşmemesidir. Deprem unutulmamalı. Unutulduğu zaman böyle kendisini böyle artçı depremlerle hatırlatıyor’’ dedi.
DEPREME HAZIRLIK, GÜVENLİ YAPI İLE BAŞLAR
Açıklamalarını sürdüren Güçyetmez, ‘’ Afet, bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır.Doğanın kendi kuralları her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak doğa olaylarını afete dönüştürmeyecek yapıların üretilmesi ve sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır. Depreme hazırlıklı olmak güvenli yapı stoku ile başlar. Mevcut yapı stokunun envanterinin çıkarılması, mevcut durum tespit edilerek acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gereken binalar belirlenerek bir plan doğrultusunda yapı stokunun depreme dirençli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Deprem toplanma alanlarının belirlenmesi ve de korunması, iklim koşullarına göre belirlenecek gelecek senaryoları üzerinden gerekli hazırlıkların yapılması, iletişimin farklı kanallarla kesintisiz sağlanması için gerekli altyapıların sağlanması çok önemli ve de hayati konulardır.’’
EKSİKLİKLER TESPİT EDİLMELİ
Güçyetmez, ‘’Unutulan, görmezden gelinen, ihmal edilen, bilime rağmen kabul edilmeyen tüm konular ivedilikle hatırlanmalı, artık ele alınmalı, hukuki eksiklikler giderilmeli, yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun şekilde işlemesini sağlayacak kanunlar ve yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalı var olanların eksiklikleri tespit edilmeli ve de acilen yenilenmelidir.
Ülkemizin yerleşim politikalarının fiziki planlamasının hazırlanması, afet etkilerine dayanıklı yapım sistemlerinin stratejisinin geliştirilmesi ve ilgili tüm kanun ile yönetmeliklerinin afet risklerini azaltma odaklı olarak gereği gibi uygulanması bizi sağlıklı ve güvenli yaşam mekanlarına sahip olma amacına ancak ulaştıracaktır. Artık gerekli dersler alınmalı, İnşaat Mühendislerine gereken değer verilmeli, bilimsel ve mesleki gerçeklikler önemsenmelidir’’ diye konuştu.