Dünya genelinde ölümlerin başlıca sebeplerinden biri olan kalp ve damar hastalıkları, Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl 18,6 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Kötü beslenme, hareketsizlik, diyabet, hipertansiyon, sigara ve yüksek kolesterol gibi risk faktörlerinin yanı sıra, kalbe zarar veren başka unsurlar da bulunmaktadır. Alanında uzmanlar, Vardiyalı çalışma, horlama, mutsuz evlilik veya çok televizyon seyretmek gibi alışkanlıklar da kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguluyor.

Bu durumların kalp sağlığı ile doğrudan ilişkilendirilmemesi nedeniyle, yoğun yaşam döngüsü içinde genellikle göz ardı edildiğini belirten uzmanlar, “Bu olumsuz çevresel faktörlerden uzaklaşmak, kardiyovasküler hastalıklara karşı korunmamıza yardımcı olabilir” ifade ediyor.

Pek bilinmeyen 12 kalp sağlığı düşmanı şu şekildedir:

Trafikte Kalma Süresi: Yoğun trafikte zaman geçirmek herkes için streslidir. Yapılan araştırmalar, trafikte bir saat geçirmenin kalp krizi riskini artırdığını gösteriyor. Yüksek otoyol gürültü seviyeleri de kalp hastalıklarına katkıda bulunabilir. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde seyahat etmekten kaçınmak mümkün değilse, rahatlatıcı müzik dinlemek veya bir yol arkadaşı ile sohbet etmek gibi yöntemlerle stresi azaltmaya çalışın.

Mutsuz Evlilik: Doğru eş seçimi, kalbinizi mutlu ve sağlıklı tutar. Michigan Eyalet Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, ilişkilerinden memnun olan yaşlı bireylerin kalp hastalığı riski, memnun olmayanlara göre daha düşüktür. Bunun nedeni stres olabilir. Stresli olduğunuzda kötü beslenme alışkanlıklarına yönelebilir veya sigara gibi sağlığınıza zarar verecek alışkanlıklar edinebilirsiniz. Ayrıca stres hormonları kalp üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Vardiyali Çalışma: Kanada’daki Western Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, gece veya düzensiz saatlerde çalışmak kalp krizi riskini artırabilir. Vardiyalı çalışmanın vücudun sirkadiyen ritmi üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşünülüyor. Bu nedenle düzenli olarak gündüz çalışmıyorsanız, kalp hastalığı riskini azaltmak için ek önlemler alın. Egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Yalnızlık Risk Oluşturuyor: Sevdiklerinizle vakit geçirmek stres seviyenizi azaltır ve sizi aktif tutar. Yalnız insanların kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksek olabilir. Ailenizden veya arkadaşlarınızdan uzakta yaşıyorsanız, sosyal bağlantılar kurmak için yardıma ihtiyacı olan birine yardımcı olabilir veya bir evcil hayvan sahiplenebilirsiniz.

Erken Menepozun Etkisi: 46 yaşından önce menopoza giren kadınların kalp krizi veya felç geçirme olasılığı, daha sonra menopoza girenlere göre iki kat daha yüksek olabilir. Bunun sebebi, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan östrojen hormonunun menopozda azalması olabilir.

Diş Sağlığı'nın Önemi: Diş eti hastalığı olan kişilerde kalp hastalığı görülme olasılığı daha yüksektir. Aradaki bağlantı net değildir ancak diş etlerindeki bakterilerin kan dolaşımına geçerek kan damarlarının iltihaplanmasına ve diğer kalp sorunlarına yol açtığı tahmin ediliyor.

Horlama: Partneriniz düzenli olarak horladığınızı veya uyurken nefes nefese kaldığınızı belirtiyorsa bir doktora görünmelisiniz. Bu belirtiler uyku apnesinin habercisi olabilir. Hava yolunun kısmen tıkanmasıyla ortaya çıkan bu durum, nefes alıp verişte duraksamalara neden olabilir. Yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışı, felç ve kalp yetmezliği ile bağlantılıdır. Tedavi, nefes almanızı kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Uyku Saati: Geceleri düzenli olarak altı saatten az uyuyan kişilerin yüksek tansiyon ve kolesterol riski artar. Obezite ve diyabet ihtimalleri de yükselir, ki bu durumlar kalbe zarar verebilir. Altı saatten az uyumanız, gün boyunca uyumanız gerektiği anlamına gelmez. Dokuz saatten fazla uyuduğunuzda da diyabet ve felç riskiniz artar. Beyninize, vücudunuza ve kalbinize iyi bakın, gecede yedi ila dokuz saat uyumayı hedefleyin.

Göbek Bölgesinde Yağlanma: Her türlü fazla kilo kalbiniz için zorluk çıkarır ancak özellikle göbek yağları oldukça tehlikelidir. Göbeğinizdeki yağ vücudunuzun kan basıncını yükseltebilecek hormonları veya diğer kimyasalları üretmesini tetikleyebilir. Bel çevresi kadınlarda 85 cm’den, erkeklerde ise 100 cm’den fazlaysa, bir diyet ve egzersiz planı için doktora başvurmak gerekir.

Televizyon İzleme Süresi: Çok fazla televizyon seyreden kişilerin kalp sorunlarına yakalanma olasılığı, televizyon sürelerini sınırlayanlara göre daha yüksektir. Günde televizyon izleyerek geçirdiğiniz her saat, kalp hastalıkları riskinizi neredeyse yüzde 20 oranında artırabilir. Oturmak bu maddenin en olası suçlusudur ve yüksek tansiyon gibi sorunlarla bağlantılıdır.

Egzersizin Fazlası Zarar: Egzersiz kalbiniz için harikadır. Ancak formda değilseniz veya sadece ara sıra egzersiz yapıyorsanız, yavaş başlayarak dayanıklılığın kademeli olarak artırılması gerekir. Araştırmalar, çok uzun süre veya çok sert egzersiz yapıldığında kalp krizi riskinin arttığına işaret ediyor. Bu nedenle alışkın değilseniz yürüyüş gibi hafif seçenekleri tercih edin. Yüksek kalp hastalığı riskiniz varsa, egzersiz planınız için mutlaka doktorunuzla konuşun ve egzersiz esnasında kalp monitörü kullanmayı düşünün.

Hepatit C Etkisi: Araştırmacılar Hepatit C’nin kalptekiler de dahil olmak üzere vücut hücreleri ve dokularında iltihaplanmaya neden olabileceğini düşünüyor.