Gaziantep'te sağlığına kavuştu Gaziantep'te sağlığına kavuştu

Kanser hücreleri, glikoza oldukça düşkün olup, diyet yapanların sık tükettiği kahvaltılık gevreklerde potansiyel bir kanser riski taşıyor. Kahvaltılık gevrekler, hem diyet yapanlar hem de modern yaşamın hızlı temposunda pratik bir çözüm arayanların gözdesi. Ancak, araştırmalar bu gevreklerin, hormon bozucu ve kanserojen maddeler içerdiğini gösteriyor.

Mısır, buğday, yulaf ve pirinç gibi işlenmiş tahıllardan üretilen kahvaltı gevrekleri, genellikle süt, yoğurt ve meyveyle tüketiliyor. Sağlıklı beslenme programlarında sıkça tercih edilen bu gevreklerin, aslında ciddi sağlık riskleri taşıdığı belirlendi. Araştırmalar, bu ürünlerde hormon bozucu ve kanserojen etkileri olan glifosat kalıntılarına rastladı.

Glifosat Tehlikesi

ABD'de bir çiftçinin glifosat nedeniyle kansere yakalanarak açtığı davayı kazanması, bu kimyasalın ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne serdi. Çevre Çalışma Grubu (EWG) tarafından yapılan araştırmalarda, özellikle yulaf içerikli kahvaltılık gevreklerin yüzde 95'inde glifosat kalıntılarına rastlandı.

Çocuklar İçin Büyük Risk

EWG'nin değerlendirmelerine göre, çocukların tükettiği kahvaltılık gevreklerin üçte ikisi, önerilen glifosat miktarının 100 kat daha düşük seviyelerde bile problem teşkil edebilecek düzeyde. Glifosat, hormonal sistemi bozucu etkiler gösteren bir kimyasal olup, çocukların hormonal dengesi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu kimyasalın gıdalarda veya sularda çok düşük miktarlarda bile zararlı olabileceği belirtiliyor.

Küresel Glifosat Kirliliği

Dünya genelinde yapılan çalışmalar, glifosat kirliliğinin yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Bu kimyasal, yalnızca tahıllarda değil, bal, süt, yumurta, soya, patates, ekmek, un ve su gibi birçok gıdada da tespit edildi. Hatta bebek bezi ve tampon gibi ürünlerde bile glifosat kalıntılarına rastlandı.

Kaynak: Haber Merkezi