Karpuz, yaz aylarında serinletici özelliğiyle sevilen bir meyvedir. Ancak, fazla tüketildiğinde mideyi rahatsız edebileceği gibi, bazen zehirlenmelere de neden olabilir. Peki, karpuz zehirlenmesi nedir ve nasıl anlaşılır?

Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış oldu! Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış oldu!

Gün içerisinde peynirle birlikte tüketilerek bir öğün yerine geçebilen karpuz, günün her saatinde tercih edilebilir. Ancak, diğer tüm besinlerde olduğu gibi, karpuzu da tüketirken dikkatli olmak gerekir.

Karpuz Zehirlenmesi Nasıl Olur?

Diğer meyve ve sebzelerde olduğu gibi karpuz da zehirlenmelere neden olabilir. İçerisindeki yüksek nitrat seviyesi bu duruma yol açabilir.

Karpuzda çeşitli bakterilerin oluşması, bozulması veya yetiştirilme aşamasında yanlış gübre kullanımı, karpuzun zehirli hale gelmesine sebep olabilir.

Zehirlenmenin Belirtileri Nelerdir?

Karpuz zehirlenmesi, karpuz tüketiminden yaklaşık 2 saat sonra ortaya çıkabilir.

Zehirlenme yaşayan bir kişide şu belirtiler görülebilir:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Ateş ve terleme
  • İshal
  • Halsizlik veya baş dönmesi
  • Ağız kuruluğu

Zehirlenme Nasıl Geçer?

Diğer besin zehirlenmelerinde olduğu gibi karpuz zehirlenmesinde de vücut su kaybeder. Bu nedenle, su tüketimi önemlidir. Bitki çayları mideyi rahatlatabilir.

Haşlanmış patates veya elma püresi gibi hafif yiyecekler, midenin rahatlamasına ve açlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Karpuzun içerisindeki yüksek nitrat seviyesi, zehirlenmeye yol açabilir. Karpuzun iç kısmındaki sarı renklerin fazlalığı, yüksek nitrat seviyesini işaret edebilir.

Karpuzun kabuğundaki delikler, zehirli olabileceğine dair bir belirti olabilir. Bu delikler, karpuzun hızlı büyümesi için nitrat yüklemesi yapılmış olabileceğini gösterebilir.

İçi çürümüş bir karpuz, ağırlığını kaybeder. Bu nedenle, çok hafif karpuzları satın almaktan kaçınmalısınız.

Kaynak: Haber Merkezi