Diş ağrısı, ağız ve diş sağlığı sorunları, çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Dişin dış katmanı olan mineyi koruyan sinirler, hasar gördüğünde ağrıya neden olabilir. Diş ağrıları her yaştan bireylerde karşılaşılabilinir. Birçok problemden kaynaklı olan bu ağrılara iyi gelecek tedavi yolları merak konusu oldu. 

Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş ağrısı, hafif bir hassasiyetten şiddetli bir sızıya kadar farklı değerler yaşanabilir. Genellikle ağız hijyeninin ihmal edilmesi, diş çürükleri ya da diş eti hastalıkları gibi ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, diğer faktörler de ağrıya yol açabilir. Diş ağrısının yaygın nedenleri şunlardır:

  • Diş Çürükleri: Dişin mine tabakasındaki hasar devam eder, çürükler sinirlere kadar ulaşabilir ve ağrıya yol açabilir.

  • Diş Eti Hastalıkları: Diş etlerinde dişilik (gingivit) veya işlemci (periodontitis) ağrıya sebep olabilir. Diş etlerinde şişme, kanama ve hassasiyet gözlemlenir.

  • Diş Kökü Enfeksiyonları (Apse): Dişin kök kısmındaki ülkeler, şiddetli ağrı, şişlik ve ateşe neden olabilir.

  • Diş Hassasiyeti: Soğuk, sıcak, tatlı ya da asitli yiyeceklere karşı karşıya kalabilirsiniz, diş minesinin aşınması ya da diş etinin büyümesi riski oluşabilir.

  • Diş Sıkma veya Gıcırdatma (Bruksizm): Gece diş sıkma alışkanlığı, dişlerin aşınmasına ve çene kaslarının yorulmasına yol açan ağrıya sebep olabilir.

  • 20'lik Diş Sorunları: 20 yaş dişlerinin çıkışı sırasında diş etine baskı yapması ya da çene yapısının yer bulamaması ağrılı bir süre boyunca neden olabilir.

  • Diş Travmaları: Kırık veya çatlak dişler, sinirlerin açığa çıkardığı parçacıklar ve şiddetli ağrıya yol açabilir.

  • Kötü Ağız Hijyeni: Dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmamak, plak parasına ve dişlerin oluşmasına neden olabilir.

  • Sinüzit: Üst çenede bulunan sinüs oluşumlarının enfeksiyonu, dişlerdeki ağrıya yol açabilir.

  • veya kaplamaların hasar görmeleri: eskiyen veya hasar görenler, dişin koruyucu dolgularını kaybetmesine neden olabilir ve ağrıyabilir.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı, ağrının nedenine ve yıllara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hafif bir rahatsızlıktan dayanılmaz bir ağrıya kadar değişebilen bu durum, genellikle başka olaylarla birlikte görülür. Diş ağrısına yol açan davranışlar:

  • Diş kaşıması, bazen sürekli bir sızı şeklinde hissedilebilirken, bazen de kalıcı olarak geçici olabilir.
  • Soğuk, sıcak, tatlı ya da asitli içeceklerin ağrıyı azaltabilir. Bu tür hassasiyet, diş minesinin aşınmasından veya diş soğuğunun açığa çıkmasından kaynaklanabilir.
  • Yemek yerken veya çiğnerken ağrı artabilir. Bu genellikle çürük, çatlak diş ya da diş kökü problemlerinden ayrılır.
  • Diş etlerinde değişkenlik gösterebilir ve bu esneklik, genellikle ekonomik ya da apse ile bulunabilir.
  • Diş etlerinde kızarıklık ve dokunmaya karşı dayanıklılık görülebilir. Bu durum, diş eti hastalıklarını işaretleyebilir.
  • Diş ağrısı ile birlikte diş eti kanaması yaşanabilir; bu genellikle diş eti hastalıklarının belirtisidir.
  • Çürük ya da Ekonomik nedeniyle ağızda kötü koku olabilir.
  • Diş kırıldığı, sinirlere etki ederek çene ya da izlediği kadar yayılabilir.
  • Şiddetli diş tıkanıklığı, anlaşmazlığı veya yutkunmayı zorlaştırabilir.
  • Diş apsisi nedeniyle vücut yapısı yükselebilir.

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısının tedavisi, ağrının şiddetinin belirlenmesi ve uygun tedavi aralığını seçmeye başlar. Diş hekimi, ağrının seyrini tespit etmek için ayrıntılı bir muayene yapar ve röntgen kalıcıdır. Büyüme aşaması, genel sağlık gelişimi ve problemin miktarına göre bir tedavi planı oluşturulur.

Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?

Diş ağrısının önlenmesi için düzenli ve doğru ağız bakımına dikkat edilmesi gerekir. Dişlerin sağlıklı kalması için günde en az iki kez doğru teknikle diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız bakım suyu ile ağız hijyenini desteklemek önemlidir. Ayrıca yemeklerden sonra diş aralarındaki plakların temizlenmesi, diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur. Şekerli ve asitli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Diş korumasının korunması için düzenli olarak diş hekimine gider, erken dönemdeki sorunları tespit edip tedavi etmesini sağlar.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısını hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı doğal yöntemler bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler sadece ağrıyı geçici olarak hafifletir yinede dişin tedavi edilmesi gerekir. Ağrı devam ederse bir diş hekimine başvurulmalıdır. Diş ağrısına iyi gelen bazı yöntemler:

  • Tuzlu Su Gargarası: Antiseptiklerin ağız ve dişlerinizi kaybettiği ve ağrıyı hafifletebilir. Bir çay miktarı tuz, ılık suya eklenip gargara yapılabilir.

  • Soğuk Kompres: Şişlikleri ve ağrıyı hafifletebilir. Ağrıyan bölgesine dış soğuk kompres uygulanabilir.

  • Karbonat Uygulaması: Karbonat ve su karışımı ile yapılan macun, diş etlerine sürülerek ağrıyı hafifletebilir.

  • Karanfil Yağı veya Karanfil: Doğal bir anestezik olan karanfil, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Karanfil yağı, pamukla ağrılı bölgeye uygulanabilir.

  • Kekik: Antibakteriyel özelliğe sahip kekik, ağrıyı hafifletebilir. Kekik yağı, suyla seyreltilerek pamukla bölgeye uygulanabilir veya gargara yapılabilir.

  • Sarımsak: Bakterilerin yok olmasına yardımcı olan sarımsaklar, diş sağlığına karşı etkili olabilir. Rendelenmiş veya ezilmiş sarımsaklar ağrılı bölgede sürülebilir.

Çocuklarda Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çocuklarda diş ağrısını hafifletmek için nazik ve güvenli yollar tercih edilmelidir. İnsanların diş ağrısı, süt dişlerinin dökülmesi ya da çürüklerden ortaya çıkar. Şişliği ve ağrıyı azaltılması için  yanağa soğuk bir havlu sarılabilir. Daha büyük çocuklar tuzlu su ile gargara yapabilirler.

Diş (1)Hamilelerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Doğum sırasında diş kaybı, hormonal değişiklikler veya diş eti sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu dönemde ağrıyı hafifletmek için güvenli kullanımı sağlar. Tuzlu su gargarası ve soğuk kompres hamilelikte etkili bir şekilde iyileşmesinde yardımcı olacaktır. Diş ağrısı arttığında mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Agrısı-1Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde diş çıkarma süreci diş ağrısı yapabilir. Ağrıyı hafifletmek için yapılması gerekenler:

Medical Point Gaziantep Hastanesi’ni kadrosunu güçlendiriyor! Medical Point Gaziantep Hastanesi’ni kadrosunu güçlendiriyor!

Diş Kaşıyıcıları: Soğutulmuş diş kaşıyıcıları, bebeğin diş etlerindeki baskıyı azaltabilir.

Soğuk Bez: Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatarak bebeğin çiğnemesi sağlanabilir.

Diş Jelleri: Doktor tavsiyesiyle güvenilir bir diş çıkarma jeli kullanılabilir.

Nazik Masaj: Parmakla veya soğuk bir bezle diş etlerine hafif masaj yapılabilir.

20'lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20'lik dişler, genellikle 17-26 yaş aralığında ortaya çıkan üçüncü azı dişlerdir. Bu dişler ağzında yeterli yer bulamadığından ve bu yüzden doğru bir şekilde çıkamadığından ağrıya neden olur. Ağızda yer darlığı nedeniyle tam olarak çıkamadığından 20'lik dişler gömülebilir. Bu durumda diş, tamamen kemik ve diş eti içinde sıkışabilir. Gömülü dişler genellikle çevredeki dişlere baskı yaparak ağrıya sebep olur.

20'lik dişlerin temizlenmesi diğer dişlere kıyasla daha zor olduğundan gerekli müdahaleler yapılmadığında çürük oluşumuna yol açabilir.  Ayrıca, 20'lik dişlerin çevresinde ortaya çıkan, gelen diş eti akıntıları (perikoronit), diş eti şişmesine, kızarmasına ve ağrılı bir nedene bağlı duruma henüz teslim olabilir.

Diş Ağrısı-220'lik dişler çıkarken dokulara baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Bu durumda yanağın dış bölümünün soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Diş eti iltihabı ve ağrıyı hafifletmek amacıyla tuzlu suyla gargara yapılabilir.

En önemli adım ise bir diş hekimine başvurmaktır. Diş hekimi, 20'lik dişi değerlendiririp gerekirse çekilmesine karar verebilir.

Dikkat: Çürük diş tedavi edilmedikçe ağrı tamamen geçmeyecektir. Bu yüzden mutlaka bir diş hekimine danışılması gerekir.

Kaynak: Haber Merkezi