Özellikle sığınmacıların yüksek doğurganlık hızına dikkat çeken Tayyar, sığınmacıların doğurganlık hızının 5,3 olduğunu belirtti. Bu durum, Türkiye'nin demografik yapısının yakın gelecekte önemli ölçüde değişeceğine işaret ediyor. Tayyar, bu demografik değişimlerin Türkiye'nin sosyal ve ekonomik yapısına etkilerini de gündeme getiriyor.
Acil Eylem Planını Uygulanmalı
Evlilik yaşının 30'lara çıkması hakkında konuşan Tayyar, “Evlilik yaşının 30'lara çıkmasını sakıncalı bulan Diyanet İşleri Başkanının genç evlilik ve doğurganlığın arttırılması önerisi yerinde ama teşvikle sonuç alınacak aşamanın geçtiği kanaatindeyim. Doğurganlık azalıyorsa, sadece belagatla değil, sorunun tüm yönleriyle masaya yatırılıp acil eylem planının uygulanması gerekir” şeklinde konuştu.
En İyi Teşvik, Umut
Eğitim sisteminden istihdam politikasına, ekonomiden adalete, temel hak ve özgürlüklük alanlarına kadar sorunu derinleştiren her çarpıklığı ince işçilikle giderecek yönteme ihtiyaç olduğunu dile getiren Tayyar, “Ayrıca, siyasi atmosferin de bu umutları yeşertecek şartları barındırması önemli, kanaatimce. AK Parti'nin seçilmiş ama muktedir olmadığı ilk yıllarda çatışarak ayakta kalma politikası doğruydu, artık muktedir olduğu günümüzde çatışmacı değil kuşatıcı pozisyon almasını daha doğru buluyorum. Arttık çatışmacı siyaset, muktedir AK Parti'ye zarar veriyor, siyaset alanını daraltıyor. Eskiden vesayetçilerle kavga yaşandığı için toplumsal destek artıyordu. Şimdi muktedir olunca kavga toplum kesimleriyle karşı karşıya getiriyor, destek azalıyor. Kuşatıcı siyaset, sadece siyasi fayda sağlamaz, gençlerin de geleceğe dair umutlarını canlandırır. Sanırım, en iyi teşvik, umut olur” ifadelerine yer verdi.