Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından haftaya yüzde 1,01 yükselişle 9 bin 234,48 puandan başladı. Ancak gün içinde satışların hızlandığı görülen endeks 9 bin puanın altına kadar çekilerek gün içinde en düşük 8 bin 961 puana kadar geriledi. Seçim sonuçlarına bağlı olarak piyasalardaki dalgalanmaların devam etmesi bekleniyor.
Endeks Öğleden Sonra Toparlanmaya Çalıştı ve Günü Hafif Artışla Tamamladı!" Küresel piyasalarda tatil havası devam ederken, bu hafta ABD'de açıklanacak istihdam raporu gibi önemli verilere odaklanılacak. Analistler, endeks kontratında teknik açıdan 9 bin 300 ve 9 bin 400 puanın direnç, 9 bin 100 ve 8 bin 900'ün destek seviyesi olarak öne çıktığını belirtiyor.
Dolar Seçim Sonrası Geriliyor
Seçim sonrası artacağı tartışmalarıyla gündem olan Dolar/TL’de ilk tepki olarak düşüş gözlenirken, dün saat 16.00 civarında yüzde 1,50’ye yakın değer kaybıyla 32 liranın altına gerilediği görüldü. Uzmanlar Kapalıçarşı’da dolar kurunun yüzde 3’ten fazla düşüşte olduğunu ve bankaların bile daha altına çekildiğine dikkat çekerken, vatandaşın dolar satışının arttığına dikkat çekiyor. Seçim sonuçlarına bağlı olarak doların seyri ve ekonomik gelişmeler yakından takip ediliyor.
Borsa İstanbul'da Yılın İlk Çeyreğinde Yüzde 22,39'lik Yükseliş!
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, mart ayını yüzde 0,56 azalışla 9.142,40 puandan tamamladı. Ancak, yılın ilk çeyreğinde yüzde 22,39'luk büyük bir yükseliş kaydetti ve küresel pay piyasalarını geride bıraktı. Yılbaşından bu yana BIST 100 endeksine dahil olan hisselerden 89'u değer kazanırken, sadece 11'inde düşüş yaşandı. Ayrıca, endeks bu dönemde dolar bazında da yüzde 11,39'luk bir artış gösterdi. Bu performans, BIST 100 endeksinin, dalgalı bir mart ayına rağmen hala dünya endekslerinin önünde yer aldığını gösteriyor. Yılın ilk çeyreğinde, teknoloji şirketleri öncülüğünde New York Borsası'nda başlayan ralli, Avrupa ve Japonya pay piyasalarına da sıçradı ve endekslerin tarihi yüksek seviyeleri yenilendi.
Türkiye'nin Seçim Sonrası CDS Durumu!
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), mart ayında dalgalı bir seyir izledi ve aylık kapanışını önceki ayın hemen üzerinde 310 baz puandan gerçekleştirdi. Yerel seçimler sonrası ilk fiyatlamalarda tahvil getirilerinde ve risk priminde düşüş yaşandı. 10 yıllık tahvil getirisi, 27 baz puanlık düşüşle yüzde 26,55'e geriledi. Risk priminde de düşüş gözlendi ve risk primi, 306 baz puana gerileyerek 5 Mart'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Uzmanlar, ülke risk priminde yaşanan geri çekilmenin devam etmesi halinde yabancıların Türk varlıklarına daha fazla ilgi gösterebileceğini belirtiyor.