Resmi olarak evli olan ve eşini kaybetmiş kadınlar, yeniden evlenene veya sigortalı bir işe başlayana kadar dul aylığı hakkına sahiptirler. Dul aylığının devamı için, alıcının Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli aylığı almaması, BAĞ-KUR kaydının olmaması ve yeniden evlenmemiş olması gerekmektedir. Dul kalan kadınlar, bu mali destekle hayatlarını idame ettirme şansına kavuşurlar.

DUL AYLIĞININ KESİLDİĞİ DURUMLAR

Dul aylığı alan kadınlar yeniden evlenmeleri durumunda bu aylığı kaybederler. Ancak, yeni evlilikten ayrılma veya dul kalma gibi durumlarda, önceki resmi nikahlı eşlerinden hangisinin maaşı daha yüksekse, o eşin dul aylığı yeniden bağlanır. Ayrıca, yetim aylığı alan kız çocuklarının evlenmeleri durumunda aylıkları kesilir; fakat boşanma ya da eşlerinin ölümü gibi durumlarda en yüksek maaşı alan eşten yetim aylığı tekrar bağlanır.

DUL VE YETİM AYLIKLARI NE KADAR?

Dul ve yetim aylıkları, ölen eşin çalıştığı sektör ve prim ödemelerine göre değişkenlik gösterir. İşte bazı örnekler:

Çalışmayan ve eşini kaybetmiş kadınlar, eşlerinin maaşının %75'ini,

Çalışan ve emekli maaşı alan dul kadınlar ise %50'sini alabilirler.

Eğer dul kadının bir çocuğu varsa, kadın %50, çocuk %25 maaş alır.

İki çocuğu varsa, dul eş %50, çocuklar ise %25'er pay alır.

İkiden fazla çocuğu varsa, dul eş %50 alırken, geri kalan %50 çocuklar arasında eşit olarak bölüştürülür.

YETİM AYLIĞI HAK SAHİPLİĞİ VE SÜRESİ

Anne ve babasını kaybetmiş erkek çocuklar, 18 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler. Eğitimlerine devam etmeleri halinde, ortaöğretimde 20, yükseköğretimde ise 25 yaşına kadar maaş almaya devam ederler. Engelli durumda olan erkek çocuklar için ise bu aylık kesintisiz sürer. Kız çocukları ise, evlenene ya da sigortalı bir iş bulana kadar yaşları ne olursa olsun yetim aylığı alabilirler

DUL MAAŞI SORGULAMA VE BAŞVURU YÖNTEMLERİ

Dul maaşı sorgulaması için Alo 170 hattını arayabilir veya e-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz. Dul aylığı başvuruları, https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi adresi üzerinden veya doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine yapılabilmektedir.